Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Guatemalská sopka zvýšila aktivitu, úrady vyzvali na evakuáciu

Guatemalský vulkán Fuego Foto: TASR/AP

Podľa hovorcu úradu civilnej ochrany došlo v nedeľu k zvýšeniu sopečnej aktivity, a preto bude nutná evakuácia najmenej ôsmich komunít.

Guatemala 19. novembra (TASR) - Guatemalské úrady vyzvali na evakuáciu obyvateľov desiatich obcí v dôsledku zvýšenej aktivity tamojšej sopky Volcán de Fuego. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

Samosprávne orgány v dotknutých komunitách, v ktorých žije zhruba 2000 ľudí, majú na výber, či budú postupovať v súlade s danou výzvou. Podľa správ miestnych médií by malo dôjsť k evakuácií v najmenej troch z nich.

Na záberoch z okolia vrcholu sopky situovanej v stredojužnej časti krajiny bolo vidno valiacu sa lávu. Podľa hovorcu úradu civilnej ochrany došlo v nedeľu k zvýšeniu sopečnej aktivity, a preto bude nutná evakuácia najmenej ôsmich komunít.

Sopka Volcán de Fuego je jedným z najaktívnejších vulkánov v Strednej Amerike. Vybuchla aj v júni tohto roka, pričom zahynulo najmenej 190 ľudí a ďalších 235 bolo nezvestných.

Vulkán vysoký 3763 metrov, ktorého názov v španielčine znamená "Ohnivá sopka", leží 44 kilometrov juhozápadne od hlavného mesta Guatemala a neďaleko koloniálneho mesta Antigua, vyhľadávaného turistami a známeho kávovými plantážami.