Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Guatemalčania rozhodujú o prezidentovi v 2. kole volieb

Ilustračná snímka. Foto: TASR Barbora Vizváryová

Volebné miestnosti sa otvorili o 07.00 h miestneho času (15.00 h SEČ) a zatvoria sa o 18.00 h (v pondelok o 02.00 h SELČ).

Guatemala 20. augusta (TASR) - Guatemalčania rozhodujú v nedeľu o novej hlave svojho štátu v druhom kole prezidentských volieb. Za favorita je považovaný sociálny demokrat Bernardo Arévalo, ktorý zažil v prvom kole nečakaný úspech. TASR o tom informuje podľa správ agentúr DPA a AFP.

O prezidentský post s ním zabojuje stredoľavicová kandidátka Sandra Torresová (67), exmanželka bývalého prezidenta Guatemaly Álvara Colomu. Torresová síce v prvom júnovom kole volieb zvíťazila, no 64-ročný Arévalo teraz pred ňou jasne vedie prieskumoch verejnej mienky. Popularitu si u Guatemalčanov získava svojim plánom boja proti korupcii či rozkladu demokracie v krajine.

Približne 9,4 milióna oprávnených voličov rozhoduje o nástupcovi nepopulárneho konzervatívneho a pravicovo orientovaného prezidenta Alejandra Giammatteiho, ktorý nemohol opätovne kandidovať pre ústavné obmedzenie.

Volebné miestnosti sa otvorili o 07.00 h miestneho času (15.00 h SEČ) a zatvoria sa o 18.00 h (v pondelok o 02.00 h SELČ).

Arévalo zo stredoľavicovej strany Movimiento Semilla vzišiel z júnového prvého kola volieb nečakane ako druhý, napriek tomu, že favorizovanými boli úplne iní kandidáti.

Torresová zo sociálnodemokratickej strany Národná jednota nádeje (UNE) v prvom kole zvíťazila. Táto bývalá prvá dáma sa však už v predchádzajúcich dvoch prezidentských voľbách prebojovala do druhého kola, kde následne neuspela. Rovnaký osud jej predpovedajú aj súčasné prieskumy, v ktorých až 60 percent opýtaných uvádza, že zahlasujú za Arévala.

Obdobie pred druhým kolom volieb poznačili pokusy tamojšej politickej elity aj generálnej prokuratúry zastaviť Arévalov nečakaný vzostup. Po jeho úspechu v prvom kole došlo k raziám v kanceláriách jeho strany, ako aj v kanceláriách volebnej komisie. OSN, Európska únia aj Organizácia amerických štátov (OAŠ) vyjadrili v tejto súvislosti znepokojenie a upozornili na možné snahy o zmarenie hlasovania, uvádza AFP.

Arévalo, sociológ a bývalý diplomat, je synom prvého demokraticky zvoleného guatemalského prezidenta Juana Josého Arévala, ktorý vládol v rokoch 1945 - 1951. Torresová je exmanželkou zosnulého exprezidenta Coloma, ktorý bol hlavou štátu v rokoch 2008 až 2012.