Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Guatemalský súd otvoril cestu k možnému obžalovaniu prezidenta

Guatemalský prezident Otto Pérez Molina, archívne foto Foto: TASR/AP

Podľa vyjadrenia predsedníčky Glorie Porrasovej, na ktoré sa odvoláva tlačová agentúra AP, sudcovia zamietli dve podané odvolania vrátane jedného od samotného Péreza Molinu.

Guatemala 2. júla (TASR) - Guatemalský Ústavný súd v stredu rozhodol o obnovení procesu, v rámci ktorého môže byť tamojší prezident Otto Pérez Molina zbavený imunity pred trestným stíhaním. Podľa vyjadrenia predsedníčky Glorie Porrasovej, na ktoré sa odvoláva tlačová agentúra AP, sudcovia zamietli dve podané odvolania vrátane jedného od samotného Péreza Molinu.

Osobitný výbor guatemalského Kongresu poverený preskúmaním danej záležitosti tak môže pokračovať v práci, čo predstavuje prvý krok vedúci k možnému impeachmentu hlavy štátu.

Stredoamerickou krajinou v súčasnosti zmietajú dva korupčné škandály, ktoré vyvolávajú pravidelné protesty v uliciach hlavného mesta, sprevádzané výzvami na odstúpenie Péreza Molinu. Ten pritom do škandálov nie je zapletený a vyhlasuje, že nijako nepochybil.

V súvislosti s úplatkami za znížené dovozné clá musela v máji odstúpiť viceprezidentka Roxana Baldettiová, keďže skupinu páchateľov údajne viedol jej súkromný tajomník. Predmetom druhého škandálu sú tvrdenia, že guatemalskí predstavitelia uzavreli kontrakt na liečbu obličiek v hodnote 15 miliónov dolárov so spoločnosťou, ktorá nemala na takúto činnosť licenciu.