Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Guinejskí pučisti vyhlásili celoštátny zákaz vychádzania

Na videosnímke neznámi vojaci stoja pred prezidentským palácom v guinejskom hlavnom meste Konakry 5. septembra 2021. Foto: TASR/AP

Podľa nemenovaného západného diplomata pôsobiaceho v Konakry k prevratu došlo po odvolaní popredného veliteľa guinejských špeciálnych síl.

Konakry 6. septembra (TASR) - Pučisti v západoafrickej Giunei vyhlásili v nedeľu celoštátny zákaz vychádzania "až do odvolania", pričom oznámili aj nahradenie členov vlády a vysokopostavených úradníkov príslušníkmi ozbrojených síl. Informovala o tom agentúra AFP.

Predstavitelia junty vo vyhlásení prečítanom v štátnej televízii zároveň vyzvali členov kabinetu prezidenta Alphu Condého, aby sa dostavili na stretnutie, ktoré sa uskutoční v pondelok o 11.00 h miestneho času (13.00 h). "Akékoľvek odmietnutie účasti bude považované za vzburu," pokračovalo vyhlásenie.

Pučisti skôr v nedeľu zverejnili video a fotografie, na ktorých vidno sediaceho 83-ročného prezidenta Condého obklopeného vojakmi. Prezident odmietol odpovedať na otázku jedného z vojakov, či s ním zle zaobchádzali.

Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov (ECOWAS) Condého zadržanie odsúdilo a vyzvalo na jeho prepustenie, pričom pohrozilo zavedením sankcií. Udalosti v Guinei okamžite "ostro odsúdil" aj generálny tajomník OSN António Guterres, ktorý ich označil za "uchopenie vlády silou zbraní". Vyzval tiež na okamžité prepustenie prezidenta Condého.

Na videosnímke z 5. septembra 2021 guinejský prezident Alpha Condé sedí v kresle na neznámom mieste.
Foto: TASR/AP


"Po zadržaní prezidenta sme sa rozhodli pozastaviť platnosť ústavy... Povinnosťou vojaka je zachrániť krajinu," vyhlásil podplukovník špeciálnych síl Mamadi Doumbouya, ovinutý guinejskou zástavou a obklopený vojakmi držiacimi útočné pušky.

Podľa nemenovaného západného diplomata pôsobiaceho v Konakry k prevratu došlo po odvolaní popredného veliteľa guinejských špeciálnych síl. Časť ich príslušníkov sa podľa diplomata následne vzbúrila a obsadila prezidentský palác.

V Guinei vzrástla nespokojnosť s dlhoročným prezidentom po tom, ako sa vlani rozhodol uchádzať o tretí prezidentský mandát napriek platnému obmedzeniu výkonu funkcie hlavy štátu na dve obdobia. Jeho znovuzvolenie vyvolalo v krajine vlnu násilných protestov, ktoré si podľa opozície vyžiadali desiatky životov. Guinea patrí medzi najchudobnejšie krajiny sveta napriek tomu, že disponuje bohatými zásobami nerastov.