Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Gusenbauer a Prodi lobovali za Ukrajinu. Nie za peniaze od Manaforta

Na archívnej snímke Paul Manafort, bývalý šéf predvolebnej kampane Donalda Trumpa. Foto: TASR/AP

Manaforta z platenia bývalých európskych politikov obvinil osobitný vyšetrovací tím FBI vedený Robertom Muellerom, ktorý sa snaží nájsť stopy ruského vplyvu na voľby prezidenta USA z roku 2016.

Washington 26. februára (TASR) - Bývalý rakúsky kancelár Alfred Gusenbauer potvrdil, že výmenou za finančnú odmenu v rokoch 2012-13 loboval v prospech zblíženia Ukrajiny a EÚ.

Gusenbauer však v rozhovore pre agentúru APA rozhodne poprel, že by bol vodcom tzv. habsburskej skupiny pozostávajúcej z bývalých politikov, ktorú údajne platil Paul Manafort, bývalý šéf volebného štábu súčasného amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Agentúre APA Gusenbauer povedal, že sa s Manafortom stretol pri viacerých príležitostiach vrátane cesty do USA, nevedel však nič o jeho nezákonnom lobovaní.

Manaforta z platenia bývalých európskych politikov obvinil v piatok osobitný vyšetrovací tím FBI vedený Robertom Muellerom, ktorý sa snaží nájsť stopy ruského vplyvu na voľby prezidenta USA z roku 2016.

Muellerov tím obvinil Manaforta zo sprisahania, prania špinavých peňazí, vystupovania v úlohe neregistrovaného agenta pre zahraničnú entitu a nepravdivého tvrdenia.

"Habsburská skupina"
údajne pozostávala z vysoko vplyvných Európanov, ktorí mohli presadzovať agendu Ukrajiny "bez akéhokoľvek viditeľného vzťahu" s ukrajinskou vládou, uvádza sa v novom obvinení Muellerovho tímu.

Manafort mal týmto expolitikom zaplatiť v rokoch 2012 a 2013 dva milióny eur z účtov offshorových bánk. Skupina následne lobovala medzi členmi Kongresu a inými americkými činiteľmi. Je pritom nezákonné, aby Američan riadil cudzincov lobujúcich v USA bez upovedomenia rezortu spravodlivosti.

Vo vyšetrovacej správe sa píše, že skupinu viedol nemenovaný "bývalý európsky kancelár". Výraz kancelár sa používa iba v niekoľkých krajinách vrátane Nemecka či Rakúska.

V dokumentoch sa spomína i bývalý taliansky premiér a bývalý predseda Európskej komisie Romano Prodi.

V rozhovore pre sobotné vydanie New York Times Prodi uviedol, že spolu s Gusenbauerom pracovali na zblížení Ukrajiny a EÚ. Dodal, že podľa jeho poznatkov peniaze, ktoré za tento lobing dostával, neprichádzali od Manaforta. Dodal, že nikdy nebol platený žiadnou lobistickou skupinou z Ameriky.