Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Guterres: Nesmieme zaspať a dostať sa do vojny so Severnou Kóreou

Na snímke Generálny tajomník OSN António Guterres. Foto: TASR/AP

Guterres odsúdil jadrové testy Severnej Kórey a vyzval všetkých členov OSN, aby konali v súlade s rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN.

New York 19. septembra (TASR) - Strach z jadrovej hrozby nie je abstraktný a "nesmieme zaspať a dostať sa do vojny" so Severnou Kóreou. Generálny tajomník OSN António Guterres to povedal dnes pri otvorení Všeobecnej rozpravy 72. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN, ktorá sa začala v New Yorku.

Guterres odsúdil jadrové testy Severnej Kórey a vyzval všetkých členov OSN, aby konali v súlade s rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN, vzťahujúcimi sa na túto krajinu, uviedla agentúra DPA.

Iba pokračujúca jednota v rámci Bezpečnostnej rady OSN povedie k denuklearizácii Kórejského polostrova a možnosti dosiahnuť diplomatický vzťah s Pchjongjangom.

"Keď rastie napätie, rovnako stúpajú príležitosti na chybné odhady. Rozhnevané reči môžu viesť k fatálnym nedorozumeniam," varoval šéf OSN a dodal, že riešenie musí byť politické.

"Sme svetom roztriešteným. Musíme byť však svetom mieru," pokračoval Guterres. Podčiarkol, že dnešný svet je vystavený mnohým vážnym výzvam vrátane rastúcej neistoty, rastúcej nerovnosti, šírenia konfliktov a meniaceho sa podnebia.