Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Guterres upozornil na hrozbu krajne pravicových hnutí vo svete

Generálny tajomník OSN Antonio Guterres, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Polícia začiatkom decembra počas razií proti ríšskym občanom zatkla celkovo 25 osôb a voči 22 z nich už vzniesla obvinenia z členstva v teroristickej organizácii, ktorá plánovala politický prevrat.

New York 20. decembra (TASR) - Generálny tajomník OSN António Guterres v pondelok upozornil na riziko krajne pravicového teroru vo svete. Reaguje tak na minulotýždňové odhalenie nebezpečných plánov sprisahancov z krajne pravicového hnutia Reichsbürger (Ríšski občania) v Nemecku. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

"Potvrdzuje sa, že najväčšia hrozba terorizmu v súčasnosti v západných krajinách pochádza od extrémnej pravice, neonacistov a (stúpencov) nadradenosti bielej rasy," povedal Guterres na koncoročnej tlačovej konferencii v New Yorku.

Dodal, že "musíme byť veľmi jasní a dôslední v odsudzovaní" každej formy neonacizmu, antisemitizmu či nenávisti voči moslimom. "Toto je jednoznačne hrozba a musíme proti nej bojovať s obrovským odhodlaním," uviedol šéf OSN.

V Nemecku sa minulý týždeň objavili správy o tom, že sprisahanci z krajne pravicového hnutia Ríšski občania plánovali po celej krajine vytvoriť takmer 300 oddielov vnútornej bezpečnosti, z ktorých mala vzniknúť nová armáda.

Členka výboru nemeckého Spolkového snemu pre právne záležitosti Clara Büngerová povedala, že podľa jedného zo zástupcov prokuratúry mali pripravované roty v prípade štátneho prevratu "zatýkať a trestať" ľudí. Guterres povedal, že predmetné zistenie v Nemecku je príkladom hrozby pre demokratické spoločnosti vo svete.

Sprisahanci z hnutia Ríšski občania odmietajú uznať Nemeckú spolkovú republiku a jej demokratické štruktúry, vysvetľuje DPA.

Nemecká polícia začiatkom decembra počas razií proti ríšskym občanom zatkla celkovo 25 osôb a voči 22 z nich už vzniesla obvinenia z členstva v teroristickej organizácii, ktorá plánovala politický prevrat v krajine.