Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Guterres nalieha na okamžité zastavenie vojenských akcií v Líbyi

Na archívnej snímke generálny tajomník OSN António Guterres. Foto: TASR/AP

Jeho výzva prišla po pondelkovom leteckom údere jednotiek Chalífu Haftara na letisko Mitiga východne od hlavného mesta.

New York 9. apríla (TASR) - Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres rázne odsúdil vojenskú eskaláciu neďaleko líbyjskej metropoly Tripolis a vyzval na okamžité zastavenie bojov v krajine. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

Jeho výzva prišla po pondelkovom leteckom údere jednotiek Chalífu Haftara na letisko Mitiga východne od hlavného mesta.

Guterres "nalieha na okamžité zastavenie všetkých vojenských operácií smerom k deeskalácii tamojšej situácie s cieľom zabrániť totálnemu konfliktu", uvádza sa vo vyhlásení OSN.

Generálny tajomník OSN taktiež "ostro odsudzuje vojenskú eskaláciu a pokračujúce boje v Tripolise, ako aj v jeho okolí vrátane náletu, ktoré podniklo lietadlo tzv. Líbyjskej národnej armády (LNA) na letisko Mitiga".

Útok vojenského lietadla prerušil v pondelok prevádzku na jedinom fungujúcom letisku v Tripolise. K zraneniam tam nedošlo.

V blízkosti Tripolisu sa od nedele odohrávajú urputné boje medzi jednotkami LNA Chalífu Haftara a oddielmi ozbrojených síl lojálnych medzinárodne uznanej vláde národného porozumenia.

Haftarova armáda začala minulý štvrtok útok s cieľom dobyť Tripolis, kde sídli vláda národného porozumenia. Haftar podporuje konkurenčnú vládu na východe Líbye. Obe strany neskôr do bojov nasadili aj letectvo. K bojom došlo napriek výzvam OSN a Spojených štátov na okamžité prímerie.

Guterres vyzval aj na pokojné riešenie krízy v Sudáne


António Guterres vyzval v pondelok sudánske bezpečnostné sily i účastníkov masových protivládnych protestov v Sudáne, aby sa zdržali násilia. Informovala o tom agentúra DPA.

Šéf svetovej organizácie vyzval sudánsku vládu, aby riešila súčasnú krízu prostredníctvom dialógu. OSN je podľa Guterresovho hovorcu pripravená podporiť akékoľvek úsilie na mierové vyriešenie krízy v krajine.

"(Generálny tajomník) žiada rešpektovanie ľudských práv vrátane slobody zhromažďovania sa, slobody prejavu a prepustenia zadržaných demonštrantov," uvádza sa vo vyhlásení.

Masové nepokoje v Sudáne vyvolala nespokojnosť obyvateľov s výrazným zvýšením cien pohonných hmôt, chleba a múky, ako aj s akútnym nedostatkom základných potravín. Nepokoje v krajine pretrvávajú od decembra 2018.

V súlade s najnovšími údajmi vlády sa počet obetí na životoch od začiatku protestov vyšplhal už na 38, pričom ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch hovorí až o 51 mŕtvych. Úrady zadržali tisíce demonštrantov.