Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Guterres zvolá samit za účelom zvýšiť finančnú pomoc pre Afganistan

Na archívnej snímke z 21. októbra 2020 generálny tajomník OSN António Guterres. Foto: TASR/AP

OSN plánovalo pre pomoc Afganistanu získať v roku 2021 rozpočet v objeme 1,3 miliardy dolárov, zatiaľ sa však vyzbierali len prostriedky vo výške 40 percent plánu.

New York 4. septembra (TASR) - Generálny tajomník OSN António Guterres zvolá v Ženeve 13. septembra samit za účelom zvýšiť finančnú podporu medzinárodného spoločenstva pri riešení zhoršujúcej sa humanitárnej krízy v Afganistane, kde je približne polovica z 38 miliónov obyvateľov odkázaná na pomoc. Informovala o tom v sobotu agentúra AP.

Podľa hovorcu OSN Guterres takisto požiada novú afganskú vládu o "plný a neobmedzený prístup pre humanitárnych pracovníkov s cieľom zaistiť, že Afganci budú mať aj naďalej zabezpečené základné služby, ktoré potrebujú".

OSN plánovalo pre pomoc Afganistanu získať v roku 2021 rozpočet v objeme 1,3 miliardy dolárov, zatiaľ sa však vyzbierali len prostriedky vo výške 40 percent plánu, čo znamená, že ešte chýba 766 miliónov dolárov, píše agentúra.

"Jeden z troch Afgancov nevie, kedy bude opäť jesť. Očakáva sa, že viac ako polovica všetkých detí mladších ako päť rokov bude v budúcom roku akútne podvyživená. Ľudia každý deň strácajú prístup k základnému tovaru a službám. Hrozí humanitárna katastrofa," vyhlásil Guterres tento týždeň.