Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Guvernér Alabamy nariadil odstrániť vlajky Konfederácie

Konfederačná vlajka veje pri štátnej budove v Columbii, v americkom štáte Južná Karolína 19. júna 2015. Stovky aktivistov sa zhromaždili v sobotu 20. júna pred budovou úradu vlády v štáte Južná Karolína, kde vyzývali na odstránenie tamojšej vlajky Konfederácie. Foto: TASR/AP

Guvernér vo vyhlásení, ktoré zverejnil týždeň po masakre deviatich černošských veriacich v kostole v juhokarolínskom Charlestone, zdôraznil, že je správne to urobiť.

Montgomery 25. júna (TASR) - Guvernér amerického štátu Alabama vydal príkaz, aby boli z budov Kapitolu, sídla parlamentu a vlády tohto južanského štátu, odstránené vlajky Konfederácie. Oznámil to v noci nadnes jeho úrad. Guvernér Robert Bentley sa tak pripojil k narastajúcemu hnutiu politikov, zavrhujúcich tento symbol spájaný s otroctvom, informovala dnes agentúra Reuters.

Guvernér vo vyhlásení, ktoré zverejnil týždeň po masakre deviatich černošských veriacich v kostole v juhokarolínskom Charlestone, zdôraznil, že je správne to urobiť.

Vlajky, umiestnené na Pamätníku Konfederácie v alabamskej metropole Montgomery na Kapitole, boli stiahnuté v stredu ráno.

Podľa hovorcu guvernéra Bentley prijal toto rozhodnutie, pretože nechcel, aby spor o vlajky Konfederácie odpútaval pozornosť od ďalších štátnych záležitostí.



Vlajka konfederačného Juhu, bojujúceho v americkej občianskej vojne proti zrušeniu otroctva, sa stala bleskozvodom pre rozhorčenie po minulotýždňovej masakre v kostole v Charlestone, ktorú podľa úradov motivovala rasová nenávisť páchateľa. Dvadsaťjedenročný beloch Dylann Roof, ktorý bol obvinený z vraždy deviatich ľudí, pózoval na fotografiách umiestnených na internete s vlajkou Konfederácie.

Sporom o konfederačnú vlajku vyvrcholil rok intenzívnej debaty o rasových vzťahoch v USA, vyvolanej zabitím neozbrojených černochov policajtmi v Fergusone, New Yorku a Baltimore. Udalosti v týchto troch mestách vyústili do protestov verejnosti, prezentovaných pod heslom Black Lives Matter (Na životoch černochov záleží).