Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Guvernér Arizony sľúbil 20-percentné zvýšenie platov učiteľov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Učitelia v Arizone už druhý deň po sebe namiesto vyučovania štrajkujú za vyššie platy a lepšie financovanie školstva.

Phoenix 28. apríla (TASR) - Guvernér štátu Arizona Doug Dacey oznámil, že sa dohodol s republikánskymi lídrami o zvýšení platov učiteľov o 20 percent do roku 2020. Učitelia v Arizone už druhý deň po sebe namiesto vyučovania štrajkujú za vyššie platy a lepšie financovanie školstva. Informovali o tom v piatok agentúry AP a Reuters.

Vo svojom stanovisku Ducey dodal, že v rámci dohody dostanú školy opäť finančné prostriedky, ktoré im boli z dôvodu ekonomickej recesie zredukované. Guvernér prisľúbil peniaze na zlepšenie školskej infraštruktúry, zvyšovanie platov i zefektívnenie učebných plánov.

Predstavitelia učiteľov, ktorí zorganizovali doteraz bezprecedentný štrajk pedagógov, vyjadrili značnú nedôveru voči vyjadreniam guvernéra. Dohoda týkajúca sa rozpočtu pre sektor školstva podľa nich nenaplní potreby škôl. Dodali, že kým neuvidia schválený zákon, nemajú žiadne istoty, že ich požiadavky budú vypočuté.

Učitelia v štáte Colorado sa po vzore svojich kolegov z Arizony taktiež vydali do ulíc a štrajkovali už druhý deň po sebe. Tu však zatiaľ k žiadnej výraznej dohode nedošlo.