Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Zomrel bývalý maďarský premiér Gyula Horn

Bývalý maďarský premiér Gyula Horn. Foto: FOTO TASR/AP

Ľavicový politik sa na verejnosti ukázal naposledy pri príležitosti svojich 75. narodenín.

Budapešť 19. júna (TASR) - Bývalý maďarský socialistický premiér Gyula Horn zomrel po dlhej chorobe vo veku 80 rokov. Informovala o tom dnes vo vyhlásení maďarská vláda, ktorá vyjadrila sústrasť rodine zosnulého.

Ekonóm Horn, ktorý sa narodil 5. júla 1932 v Budapešti, bol premiérom Maďarska v rokoch 1994-1998.

Zastával post ministra zahraničných vecí v poslednej maďarskej komunistickej vláde a koncom 80. rokov minulého storočia zohral kľúčovú úlohu v politických procesoch, ktoré viedli k pádu komunizmu v Európe.

Horn bol poslancom Národného zhromaždenia od roku 1990 do roku 2010, od septembra 2007 sa však už pre chorobu do práce zákonodarného zboru nezapájal. Do Vojenskej nemocnice ho s ťažkou chorobou prijali 16. septembra 2007. Na informácie o jeho zdravotnom stave na žiadosť rodinných príslušníkov uvalili úplné embargo.

Ľavicový politik sa na verejnosti ukázal naposledy pri príležitosti svojich 75. narodenín.

Mesterházy: Horn bol jednou z najvplyvnejších osobnosti zmeny režimu v Európe
Budapešť 19. júna (TASR) - Úmrtím Gyulu Horna prišla moderná maďarská ľavica o najvýraznejšieho predsedu, Maďarsko o najúspešnejšieho premiéra a Európa o jedného z najvplyvnejších tvorcov zmeny režimu, vyhlásil dnes predseda Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Attila Mesterházy.

Bývalý maďarský socialistický premiér Gyula Horn zomrel po dlhej chorobe vo veku 80 rokov. Informovala o tom dnes vo vyhlásení maďarská vláda, ktorá vyjadrila sústrasť rodine zosnulého.

Mesterházy na internete zverejnil vyhlásenie, v ktorom pripomenul, že Horn získal historické zásluhy v zbúraní železnej opony, v naštartovaní zmeny režimu, zjednotení Nemecka a tým aj v znovuzjednotení Európy.

Okrem iného zdôraznil, že jedným z najdôležitejších výsledkov činnosti Hornovej vlády bolo, že zodpovednou národnou politikou uspokojivo usporiadal vzťahy Maďarska so susednými krajinami, čím napomohol prosperite a dodržiavaniu práv maďarskej menšiny v týchto krajinách.

Expremiér a predseda Demokratickej koalície Ferenc Gyurcsány na spoločenskej sieti Facebook konštatoval, že Horn bol najkontroverznejším a najtalentovanejším politikom. "Búral hranice vlastného osudu aj osudu svojej krajiny," konštatoval Gyurcsány.

Parlamentná frakcie vládnej strany Fidesz vyjadrila sústrasť Hornovej rodine i vedeniu MSZP. "Horn bol nielen predsedom maďarskej vlády, ale aj výraznou osobnosťou socialistickej strany," uviedla frakcia Fideszu vo vyhlásení zverejnenom agentúrou MTI.

Podľa spolupredsedu ochranárskej opozičnej strany Politika môže byť iná (LMP) Andrása Schiffera, Horn bol jednou z najvýznamnejších osobností Maďarska po zmene režimu. "Patril medzi tých málo politikov, ktorých meno zrejme zostane zapísané v maďarských dejinách," dodal.


Maďarsko: S Hornom sa zrejme budú chcieť rozlúčiť aj zahraniční politici
Budapešť 19. júna (TASR) - Gyula Horn bol medzinárodne uznávaným štátnikom, zrejme sa s ním budú chcieť rozlúčiť aj zahraniční politici, vyhlásila v súvislosti s pripravovaným pohrebom dnes zosnulého maďarského expremiéra predsedníčka Inštitútu národného dedičstva Katalin Radnaiová Fogarasiová, podľa ktorej na poslednú rozlúčku očakávajú najmä nemeckých hostí.

Podľa agentúry MTI predsedníčka uviedla, že pohreb Gyulu Horna bude pripravovať príslušný výbor zostavený z predstaviteľov štátnych orgánov - úradu vlády, rezortu diplomacie a pohrebného ústavu - v súlade so želaniami rodiny. S dcérou expremiéra už dohodla Radnaiová Fogarasiová stretnutie, na ktorom pripravia detaily pietneho aktu. Zdôraznila tiež, že zorganizovanie pohrebu si vyžiada určitý čas.

Bývalý maďarský socialistický premiér Gyula Horn zomrel po dlhej chorobe vo veku 80 rokov. Informovala o tom dnes vo vyhlásení maďarská vláda, ktorá vyjadrila sústrasť rodine zosnulého. Ekonóm Horn, ktorý sa narodil 5. júla 1932 v Budapešti, bol premiérom Maďarska v rokoch 1994-1998. Zastával post ministra zahraničných vecí v poslednej maďarskej komunistickej vláde a koncom 80. rokov minulého storočia zohral kľúčovú úlohu v politických procesoch, ktoré viedli k pádu komunizmu v Európe.

Horn zohral významnú úlohu predovšetkým pri zbúraní železnej opony. Ministri zahraničných vecí Maďarska a Rakúska, Gyula Horn a Alois Mock 27. júna 1989 prestrihli na maďarsko-rakúskych hraniciach neďaleko mesta Šopron ostnatý drôt. Cez uvoľnený hraničný priechod začali odchádzať na Západ tisíce občanov Nemeckej demokratickej republiky (NDR).

Maďarský expremiér, ktorý 19. marca 1995 podpísal s vtedajším slovenským premiérom Vladimírom Mečiarom zmluvu medzi Maďarskou republikou a SR o dobrom susedstve a priateľskej spolupráci, sa na verejnosti ukázal naposledy pri príležitosti svojich 75. narodenín. Hosťami osláv vtedy boli vtedajší najvyšší predstaviteľ Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov a nemecký minister zahraničných vecí Hans-Dietrich Genscher.

Z politiky odstúpil kvôli vážnemu zdravotnému stavu v roku 2007, poslancom parlamentu však zostal až do roku 2010.