Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Gyurcsány: Každá štvrtá maďarská rodina žije v chudobe

Ferenc Gyurcsány Foto: TASR/AP

Podľa expremiéra chudobe čelí až 40 percent detí vo veku do sedem rokov.

Budapešť 1.február (TASR) - Počet Maďarov žijúcich vo veľmi vážnej chudobe stúpol vlani rekordným spôsobom. Dnes je chudobná každá štvrtá rodina a chudobe čelí až 40 percent detí vo veku do sedem rokov, vyhlásil v sobotu v Budapešti bývalý premiér a predseda opozičnej Demokratickej koalície (DK) Ferenc Gyurcsány.

Expremiér v hodnotení situácie Maďarska v roku 2014 podľa agentúry MTI povedal, že ešte nevidel pravicovú vládu, ktorá by vyvíjala tlak na ekonomicky najslabších a súčasne by sa vyhrážala obchodnému sektoru.

Gyurcsány pripomenul, že z Maďarska odchádzajú ľudia do zahraničia v nevídanej miere. Ako povedal, 80 percent z nich sú mladí ľudia a tretina vysoko kvalifikovaní. "Ak bude pokračovať odchod Maďarov za hranice týmto tempom, do roku 2060 bude v Maďarsku iba 7,5 milióna obyvateľov," konštatoval expremiér, pričom sa odvolával na štatistické údaje.

Premiér Viktor Orbán podľa neho našiel v prisťahovalcoch nových nepriateľov. "V Maďarsku žije dlhodobo iba 200.000 cudzincov, z nich až 80 percent pochádza z členských štátov Európskej únie," zdôraznil Gyurcsány vo svojom 14. prejave, hodnotiacom situáciu krajiny.