Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Gyurcsány: Maďarskú ústavu treba zmeniť a potvrdiť referendom

Ferenc Gyurcsány, archívne foto Foto: TASR/AP

Podľa jeho názoru je potrebné znížiť počet zákonov vyžadujúcich dvojtretinový súhlas parlamentu a posilniť ochranu základných ústavných práv.

Budapešť 28. apríla (TASR) - Maďarsko potrebuje novú ústavu potvrdenú referendom, povedal dnes na konferencii v Budapešti expremiér a predseda opozičnej Demokratickej koalície Ferenc Gyurcsány.

Na podujatí s názvom "Právny systém IV. Maďarskej republiky", ktoré zorganizovala Nadácia za novú republiku, Gyurcsány označil terajšiu ústavu za "nelegitímny diktát vlády jednej strany," informovala webová stránka ľavicového denníka Népszava.

"Nová ústava by mala zachovať ducha základného zákona z roku 1989, pričom by mala obsahovať ponaučenia uplynulých 28 rokov od zmeny režimu," povedal Gyurcsány.

Podľa jeho názoru je potrebné znížiť počet zákonov vyžadujúcich dvojtretinový súhlas parlamentu a posilniť ochranu základných ústavných práv.

"V preambule základného zákona treba zrušiť ustanovenia, ktoré sú založené na ideológii," zdôraznil expremiér. Vyzval tiež na odstránenie straníckych nominantov z vedenia nezávislých inštitúcií.

Maďarská ústava, ktorá nadobudla platnosť 1. januára 2012, bola prijatá takmer bez zásahov z radov opozície a bola už viackrát novelizovaná. Maďarsko kvôli "nedemokratickým" úpravám svojho základného zákona už čelilo kritike zo strany Európskej únie a viacerých organizácií, ktoré sa zaoberajú ochranou ľudských práv.