Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Gyurcsány predpovedá, že na jeseň urobí Orbán politický obrat

Predseda Demokratickej koalície Ferenc Gyurcsány, archívne foto Foto: TASR/AP

Otázkou podľa neho je, či sa Orbán bude ďalej radikalizovať alebo sa vráti na cestu demokratického stredu.


Budapešť 2. júna (TASR) - V Maďarsku dôjde na jeseň k politickému obratu, vyhlásil dnes v maďarskom meste Mezökövesd expremiér a predseda opozičnej Demokratickej koalície (DK) Ferenc Gyurcsány. Podľa neho o tom svedčí skutočnosť, že predseda vlády Viktor Orbán chce presadiť v parlamente rozpočet na rok 2016 do letných parlamentných prázdnin, pričom ho zvyčajne schvaľujú poslanci až na jeseň.

Ako uviedla agentúra MTI, Gyurcsány vyjadril očakávanie, že Orbán na jeseň plánuje významné politické zmeny, bude korigovať obsah svojej politiky a pustí sa do mocenského boja. "Jeho cieľom je, aby tento boj, ktorý bude zrejme mnohých bolieť, nezaťažil diskusiu o rozpočte. Ak by totiž neschválili rozpočet, mohla by vláda padnúť," konštatoval expremiér.

Otázkou podľa neho je, či sa Orbán bude ďalej radikalizovať alebo sa vráti na cestu demokratického stredu. Gyurcsány podotkol, že aj on sám bol istý čas reprezentantom demokratického stredu, a dodal, že ako občanovi Maďarska by mu nevadilo, keby sa terajší premiér rozhodol vrátiť k tejto pozícii.