Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Gyurcsány sa obáva o slobodu tlače; v parlamente platia nové pravidlá

Predseda Demokratickej koalície Ferenc Gyurcsány, archívne foto. Foto: TASR/AP

Televízia podotkla, že ľavicovoliberálne médiá a opozičné strany okamžite reagovali na nariadenie predsedu parlamentu.

Budapešť 21. októbra (TASR) - Od pondelkového začiatku jesennej schôdze maďarského parlamentu platia sprísnené podmienky práce novinárov v zákonodarnom zbore. Predseda opozičnej strany Demokratická koalícia (DK) Ferenc Gyurcsány sa v tejto súvislosti v nedeľu obrátil listom na predsedu parlamentu Lászlóa Kövéra, v ktorom vyjadril obavy zo zhoršujúceho sa stavu slobody tlače.

Podľa komerčnej televízie Hír TV predseda DK upozornil Kövéra, že novinári majú právo klásť politikom aj nepríjemné otázky, ako to spontánne robili v priestoroch parlamentu, kam sa od pondelka už nedostanú.

Nariadenie zverejnené minulú stredu (16.10.) určuje čas a miesta v budove parlamentu, v ktorých môžu pracovníci médií pracovať, ako aj priestory, do ktorých sa dostanú iba s osobitným povolením tlačového odboru parlamentu.

Televízia podotkla, že ľavicovoliberálne médiá a opozičné strany okamžite reagovali na nariadenie predsedu parlamentu. Podľa nich ide o obmedzovanie práv novinárov. Hír TV však tvrdí, že Gyurcsány sa odmieta vyjadrovať pre pravicové médiá.

V zmysle nových pravidiel nemôže nakrúcanie či fotografovanie narúšať prácu poslancov a fungovanie úradu. Zákaz takejto činnosti novinárov platí na chodbách okolo rokovacej sály, ale aj v bufete, v reštaurácii a v priestoroch vyhradených pre pracovníkov parlamentu.

V nariadení Kövéra sa uvádza, že dôvodom týchto a ďalších zmien týkajúcich sa pohybu novinárov v budove parlamentu a domu poslancov sú zmeny v používaní rokovacej sály a reorganizácia systému úradných miestností a kancelárií.

Podľa tlačového odboru zákonodarného zboru sú tieto úpravy v súlade s praxou parlamentov západoeurópskych krajín a vychádzajú z platných opatrení inštitúcií Európskeho parlamentu. "Úrad parlamentu aj naďalej zabezpečí, aby verejnosť mohla bez prekážok sledovať priebeh zákonodarnej činnosti," zdôraznil tlačový odbor parlamentu.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)