Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

H. Clintonová odsúdila útok na konzulát v Líbyi, aj urážanie veriacich

Protesty a pálenie americkej vlajky pred ambasádou USA v Egypte. Foto: TASR/AP

Ozbrojená skupina protestovala proti filmu, ktorý produkujú v Spojených štátoch a údajne uráža islamského proroka Mohameda.

Washington 12. septembra (TASR) - Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová v utorok potvrdila, že zamestnanca ministerstva zastrelili vo východolíbyjskom meste Benghází pri útoku na americký konzulát.

Clintonová zároveň čo najdôraznejšie odsúdila násilie a vyzvala líbyjského prezidenta, aby za pomoci USA zabezpečil ochranu Američanov v Líbyi.

"Niektoré osoby sa snažia ospravedlniť takéto brutálne správanie ako opodstatnenú reakciu na poburujúci materiál, zverejnený na internete. Spojené štáty však vyjadrujú hlboký nesúhlas s akoukoľvek zámernou snahou pošpiniť náboženské cítenie iných ľudí," uviedla Clintonová vo vyhlásení.

"Ale jasne hovorím: násilné činy tohto druhu nie je možné nikdy ospravedlniť," dodala ministerka.

Clintonová informovala, že Spojené štáty spolupracujú s partnerskými vládami po celom svete, aby zaručili ochranu americkým pracovníkom, misiám a občanom.

Ozbrojení muži zaútočili na areál amerického konzulátu v Benghází v utorok večer a dostali sa do potýčok s líbyjskými bezpečnostnými silami. Pri tvrdých zrážkach bol zastrelený Američan pracujúci na konzuláte a ďalší utrpel zranenia.

Ozbrojená skupina protestovala proti filmu, ktorý produkujú v Spojených štátoch a údajne uráža islamského proroka Mohameda.

Incident nasledoval po proteste v susednom Egypte, kde demonštranti v utorok preliezli múr okolo veľvyslanectva Spojených štátov, strhli americkú vlajku a na protest proti filmu ju podpálili.

Šíriaci sa hnev vyvolalo video, ktoré v Spojených štátoch propagoval protimoslimský kresťanský pastor Terry Jones. Ten už rozpútal vzbury v roku 2010 v Afganistane, keď sa vyhrážal spálením Koránu, posvätnej knihy moslimov.



Štrnásťminútovú upútavku k filmu zverejnil Jones na výročie teroristických útokov proti USA z 11. septembra 2001 a umiestnil ju na webovej stránke YouTube v pôvodnej anglickej verzii, ďalšia bola nadabovaná do egyptskej arabčiny. Trailer k filmu predstavuje Mohameda ako podvodníka, sukničkára a blázna, a to jednoznačne zosmiešňujúcim spôsobom. Na videu vyzýva Mohamed na páchanie masakier a je zachytený pri sexuálnom styku.

Moslimovia pokladajú za urážku akékoľvek znázornenie Mohameda, nieto ešte pohoršujúce.


Mitt Romney je rozhorčený

Jacksonville - Republikánsky prezidentský kandidát Mitt Romney v utorok kritizoval reakciu amerického lídra Baracka Obamu na násilné útoky proti americkým diplomatickým misám v Egypte a Líbyi. Tým do predvolebnej prezidentskej kampane vstúpila aj zahraničná politika.

"Som rozhorčený útokmi na americké diplomatické misie v Líbyi a Egypte a smrťou pracovníka amerického konzulátu v Benghází," uviedol Romney vo vyhlásení.

"Je hanebné, že prvou reakciou Obamovej administratívy nebolo odsúdenie útokov na naše diplomatické misie, ale súcit s tými, čo útoky vykonali," dodal Romney.

Protiislamský režisér sa po násilných protestoch ukrýva

Scenárista, režisér a producent Sam Bacile sa musí ukrývať po tom, ako jeho film urážajúci islamského proroka Mohameda vyvolal v utorok útoky na americké diplomatické zastúpenia v Egypte a Líbyi, pri ktorých zahynul jeden predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí USA.

Islam je "rakovina", vzdorovito povedal Bacile v telefonickom rozhovore z neurčeného miesta, uviedla agentúra AP.

Päťdesiatšesťročný filmový tvorca, ktorý sa predstavuje ako izraelský žid, chcel svojou snímkou vyjadriť politický postoj. Verí, že pomôže jeho rodnej krajine tým, že poukáže na nedostatky islamu.

Upútavky k filmu zverejnili na webovej stránke YouTube v pôvodnej anglickej aj arabskej verzii. Bacile povedal, že nevie, kto upútavku nadaboval do arabčiny. Celú snímku zatiaľ nezverejnili a režisér doteraz odmietol ponuky na jej distribúciu.

Trailer predstavuje Mohameda ako podvodníka, sukničkára a blázna, ktorý vyzýva na páchanie masakier a schvaľuje pohlavné zneužívanie detí.

Bacile vyjadril ľútosť nad smrťou amerického zamestnanca konzulátu USA vo východolíbyjskom meste Benghází - vinu však prisudzuje nedostatočnému bezpečnostnému zabezpečeniu.

Po spustení intenzívnej paľby ozbrojených útočníkov na diplomatickú misiu v Benghází sa líbyjské bezpečnostné sily stiahli. Predchádzajúce zátarasy na cestách vedúcich k areálu boli odstránené.

Útok nasledoval po proteste proti filmu v susednom Egypte, kde demonštranti v utorok preliezli múr okolo veľvyslanectva Spojených štátov, strhli americkú vlajku, podpálili ju a nahradili islamským transparentom. Podľa Bacila protesty nahnevaných islamistov snímke robia reklamu.