Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Experti z WHO budú v Číne zisťovať spôsob prenosu novej vtáčej chrípky

WA 31 Hongkong - Zdravotný pracovník odoberá krv sliepke v Hongkongu vo štvrtok 11. apríla 2013. v Hongkongu začali s ďalšími opatreniami na ochranu pred nákazou novým kmeňom vtáčej chrípky. Od štvrtka testujú úrady živú hydinu z pevninskej Číny na vírus H7N9. Čína začne vyvíjať vakcínu proti vírusu vtáčej chrípky H7N9, ktorý od marca pripravil v Šanghaji a okolí o život deväť ľudí. Vývoj očkovacej látky by mal začať ešte tento týždeň a pripravená má byť do siedmich mesiacov. Nový kmeň vtáčej chrípky má relatívne vysokú úmrtnosť, takmer 30 percent z dosiaľ hlásených 33 prípadov. Foto: TASR/AP

Odborníci ani tri týždne po objavení sa vírusu H7N9 v Číne neurčili, ako sa niektorí ľudia nakazili, pretože mnohí očividne nemali kontakt so živou hydinou.

Peking 18. apríla (TASR) - Expertná skupina Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) dnes pricestovala do Číny, kde bude spolu s čínskymi odborníkmi zisťovať spôsob prenosu nového typu vtáčej chrípky.

Odborníci ani tri týždne po objavení sa vírusu H7N9 v Číne neurčili, ako sa niektorí ľudia nakazili, pretože mnohí očividne nemali kontakt so živou hydinou, uviedla tlačová agentúra AP.

Nejasnosti okolo prenosu H7N9 sú ďalšou výzvou, ktorej čelí čínska vláda v snahe získať kontrolu nad šírením ochorenia. Podľahlo mu už 17 ľudí a 66 ďalších sa nakazilo.

Experti WHO budú v Číne týždeň a navštívia Peking a Šanghaj, svoje preverovanie začnú v piatok. Predstaviteľ WHO Henk Bekedam ocenil spôsob, akým Čína rieši problém H7N9.

Čínske úrady sú po skúsenostiach s infekciou SARS, ktorá sa objavila pred desiatimi rokmi, oveľa lepšie pripravené, povedal Bekedam pre agentúru DPA. Na SARS zomrelo vyše 800 ľudí na celom svete a 8000 sa infikovalo.