Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Haagsky tribunál zvažuje prepustenie radikála trpiaceho rakovinou

Líder Srbskej radikálnej strany Vojislav Šešelj Foto: TASR/AP

Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) zvažuje, že dočasne prepustí z väzby lídra Srbskej radikálnej strany (SRS) Vojislava Šešelja.

Haag 5. novembra (TASR) - Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) zvažuje, že dočasne prepustí z väzby.Informovala o tom dnes agentúra AP.

Dôvodom úvah sú zdravotné ťažkosti 60-ročného nacionalistického politika, trpiaceho rakovinou hrubého čreva, ktorá sa údajne rozšírila už aj na pečeň.

O rozšírení Šešeljovej rakoviny nedávno informovali srbskí lekári, ktorí ho navštívili vo väzení. Tribunál OSN žiadne podrobnosti o jeho zdravotnom stave neuviedol.

Súd však dnes zverejnil dokument, z ktorého vyplýva, že predsedajúci sudca uvažuje o "možnosti dočasného prepustenia" obvineného. Takýto krok by mal "predísť najhoršiemu vývoju" a zaistiť, aby chorý absolvoval liečbu v tom "najvhodnejšom prostredí".

Šešelj čelí pred haagskym tribunálom obvineniu z vojnových zločinov a prokuratúra pre neho žiada až 28 rokov väzenia. V súčasnosti čaká vo väzbe na vynesenie verdiktu.

Podľa obžaloby mal Šešelj svojimi nenávistnými prejavmi podnecovať páchanie zverstiev v Bosne a Hercegovine, Chorvátsku a srbskej Vojvodine počas balkánskych vojen zo začiatku 90. rokov. Sám všetky obvinenia odmieta a označuje sa za nevinného.

Šešelj je vo väzbe od roku 2003, keď sa dobrovoľne odovzdal haagskemu tribunálu. Odvtedy ho už niekoľkokrát odsúdili za pohŕdanie súdom.