Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Zahraničie

Háčkované postavičky Klausa, Schwarzenberga a Zemana v múzeu

Postavičky oboch súperov v boji o Pražský hrad vznikali asi týždeň.

Praha 26. januára (TASR) - Skutočne neobvyklými exponátmi sa v období historicky prvej priamej voľby prezidenta ČR môže pochváliť Múzeum rekordov a kuriozít v Pelhřimove. Sú nimi háčkované postavičky súčasného prezidenta ČR Václava Klausa s tenisovou raketou v ruke, ako aj dvojice, z ktorej vzíde jeho nástupca v zbierke osobnosti českých dejín. Aj postavičky Karla Schwarzenberga a Miloša Zemana sú dielom mladej výtvarníčky Lenky Bednářovej z Novej Bystřice. Informuje o tom český server iDNES.cz.

Postavičky oboch súperov v boji o Pražský hrad vznikali asi týždeň. Ich "autorka", ktorá nechýbala vo volebnej miestnosti ani v prvom, ani v rozhodujúcom druhom kole, nedokázala povedať, ktorý z politikov sa jej háčkoval jednoduchšie. Lepšie sa jej vraj vo všeobecnosti tvoria postavičky fúzaté a s väčším množstvom vlasov, Každá z postavičiek, ktorými autorka uzavrela cyklus osobností českých dejín od praveku po súčasnosť, je originál, podobné výtvory ďalších domácich politikov Bednářová nechystá. Miesto toho by sa rada venovala osobnostiam svetového kalibru. Výtvarníčka sa teraz s pomocou ihlíc a bavlny pokúsi vytvoriť postavičky svetoznámych osobností, napríklad umelcov, vynálezcov, či objaviteľov.

Bednářová je už autorkou najrozsiahlejších dejín, hlavne českých, vytvorených klasickou technikou háčkovania v priebehu 11 mesiacov, za ktoré pripravila celkove 89 ľudských a 27 zvieracích postáv v 26 výjavoch. Počas asi 700 hodín práce použila tri druhy háčkov, ihlice na pletené doplnky a 18 km priadze rôznych farieb, ale aj ďalšie komponenty. Jej dejiny oficiálne zaregistrovali v Českej databanke rekordov vlani v apríli.