Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Haftarova armáda odovzdala Egyptu dôležitého militanta

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Samozvaná Líbyjská národná armáda (LNA) v online vyhlásení napísala, že odovzdanie Hišáma Ašmáwího nasledovalo po stretnutí Haftara a šéfa egyptskej špionážnej služby v líbyjskej dedine Radžma.

Káhira 29. mája (TASR) - Ozbrojené sily z východu Líbye, vedené veliteľom Chalífom Haftarom, v utorok večer oznámili, že egyptským úradom odovzdali významného egyptského militanta, ktorého zatkli vlani v októbri.

Samozvaná Líbyjská národná armáda (LNA) v online vyhlásení napísala, že odovzdanie Hišáma Ašmáwího nasledovalo po stretnutí Haftara a šéfa egyptskej špionážnej služby v líbyjskej dedine Radžma.

Ašmáwího, často označovaného za najnebezpečnejšieho teroristu Egypta, zatkli v októbri pri bezpečnostnej operácii vo východlíbyjskom meste Darna, bašte islamistických milícií, pripomenula v stredu v správe tlačová agentúra DPA.

Slúžil v armáde ako dôstojník špeciálnych síl, potom ho prepustili, pretože podľa obvinení podnecoval dôstojníkov, aby neposlúchali rozkazy.

Egyptské úrady ho obviňujú z účasti na smrtiacom útoku na políciu v západoegyptskej púšti v októbri 2017, na atentáte na generálneho prokurátora Hišáma Barakáta v roku 2015 a na bombovom útoku proti bývalému ministrovi vnútra Muhammadovi Ibráhímovi v roku 2013.

Egyptský vojenský súd v decembri 2017 odsúdil v neprítomnosti Ašmáwího a deväť ďalších podozrivých militantov na smrť pre obvinenia, že podnikli sériu vražedných útokov.

Haftar, ktorý má podporu Egypta, v júni 2018 oznámil, že jeho sily dobyli východlíbyjské prístavné mesto Darna od koalície islamistických milícií, známych ako (Rada) Šúra mudžáhidov z Darny.

Líbya sa zmieta v chaose od roku 2011, keď bol v povstaní zvrhnutý dlhoročný diktátor Muammar Kaddáfí.

Egypt zažil od roku 2013 množstvo útokov militantov, prevažne zameraných na bezpečnostné sily krajiny a na kresťanské menšiny. V spomínanom roku armáda zvrhla demokraticky zvoleného islamistického prezidenta Muhammada Mursího, ktorý hlboko názorov rozdeľoval spoločnosť.