Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Haftarove sily: Turecký dron počas útoku zabil päť civilistov

Chalífa Haftar, archívna snímka Foto: TASR/AP

Útok dronu sa uskutočnil v pondelok na severozápade krajiny, približne 184 kilometrov južne od Tripolisu.

Káhira 28. apríla (TASR) - Líbyjská národná armáda (LNA) v utorok obvinila ozbrojené skupiny spojené s medzinárodne uznávanou vládou so sídlom v Tripolise z útoku, pri ktorom turecký dron v západnej časti krajiny zasiahol potravinový konvoj a usmrtil najmenej piatich civilistov. Informovala o tom agentúra AP.

Útok dronu sa uskutočnil v pondelok na severozápade krajiny, približne 184 kilometrov južne od Tripolisu.

Ozbrojené skupiny útok na civilistov popreli a tvrdili, že útočili na nákladné vozidlá prevážajúce vybavenie a strelivo určené pre jednotky vlády sídliacej vo východnej Líbyi, ktoré sa snažia obsadiť hlavné mesto Tripolis.

Líbya má dve konkurenčné vlády. Jednu v Tripolise, ktorú podporuje OSN, a druhú v meste Tobruk na východe, ktorú podporuje veliteľ LNA - poľný maršal Chalífa Haftar.

Haftar vlani v apríli nariadil svojim silám ofenzívu s cieľom dobyť Tripolis, v rámci ktorej už obsadili veľké časti Líbye.

Násilie a zhoršujúca sa humanitárna situácia v krajine sa podľa vyjadrení OSN rovná vojnovým zločinom.

Haftarove sily ovládajú väčšinu východnej a južnej časti Líbye, zatiaľ čo medzinárodne uznaná vláda má pod kontrolou len časť územia na jej západe.

Haftar v pondelok oznámil, že LNA preberá riadenie krajiny a oznamuje ukončenie platnosti dohody uzavretej v roku 2015 v marockom meste Sachírát.

Túto dohodu o spoločnej vláde súperiace líbyjské frakcie uzavreli po mesiacoch rokovaní sprostredkovaných Organizáciou Spojených národov. Podľa Haftara táto politická dohoda "krajinu zničila a patrí už do "temnej minulosti".

Líbyu sužuje chaos, odkedy tam v roku 2011 zvrhli dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího a krajina sa stala bojiskom početných súperiacich ozbrojených skupín, ktoré podporujú rôzne iné štáty.

Turecko medzinárodne uznanej vláde poskytlo drony, systémy protivzdušnej obrany a vojakov. Vládu sídliacu v Tripolise okrem Turecka podporujú tiež Taliansko a Katar.

"Východná" vláda má podporu Egypta, Francúzska, Ruska, Jordánska, Spojených arabských emirátov a ďalších dôležitých arabských krajín.