Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Hahn:Európa by sa mala usilovať stať pánom situácie v otázke utečencov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vo svete je aktuálne 60 miliónov utečencov a odhadovaných 250 miliónov migrantov.

Viedeň 13. marca (TASR) - Pod mottom "Dokážeme to, ale ako?" sa dnes na pôde prvej rakúskej divadelnej scény - viedenského Burgtheatru - diskutovalo za účasti politikov i predstaviteľov spoločenských organizácií o problematike utečencov.

Rakúsky eurokomisár pre susedskú politiku a rozširovanie únie Johannes Hahn pri tejto príležitosti apeloval, aby sa k predmetným otázkam pristupovalo realisticky. Vo svete je aktuálne 60 miliónov utečencov a odhadovaných 250 miliónov migrantov. A pre nich je Európa vzhľadom na geografickú polohu starého kontinentu a životnú úroveň prvou voľbou, pripomenul.

Aj keď Hahn podobne ako ďalší účastníci diskusie podporil dohodu EÚ s Tureckom, dodal, že si musíme zvážiť, ako viesť rokovania, aby z nich nevyplynuli závery pre ďalšie roky a viaceré ďalšie štáty nevystúpili smerom k EÚ s finančnými požiadavkami.

Európa by sa podľa názoru rakúskeho eurokomisára, ktorý sprostredkovala tlačová agentúra APA, mala usilovať stať sa sama pánom situácie, a to cestou funkčného zabezpečenia vonkajších hraníc.

Hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov Melissa Flemingová na rovnakom fóre upozornila na čoraz viac sa meniace nálady európskej populácie voči migrantom. Spoluúčasť, súcit vystriedal medzičasom skutočne strach, naznačila.

Aj preto sa Kilian Kleinschmidt, poradca rakúskeho rezortu vnútra pre umiestnenie žiadateľov o azyl, vyslovil za dlhodobý plán, ktorým by sa riešili migračné pohyby. Práve on by mal pomôcť pri zdolaní spomínaného strachu.