Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Pri prestrelke s políciou na Haiti zahynul šéf gangu Delmas 95

Na archívnej snímke polícia v centre Port-au-Prince na Haiti. Foto: TASR/AP

Kriminálne gangy v tomto karibskom ostrovnom štátu bránia úradom vykonávať štátnu moc a nedávno zabránili dočasnému premiérovi Arielovi Henrymu v návrate zo zahraničnej cesty.

Port-au-Prince 22. marca (TASR) - Jeden z vodcov haitského kriminálneho gangu vo štvrtok zahynul pri prestrelke s políciou v hlavnom meste Port-au-Prince. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Polícia potvrdila, že pri policajnej akcii bol zabitý šéf gangu Delmas 95 Ernst Julme, známy ako Ti Greg. Deň predtým bol zabitý iný vodca gangu a Julmeho smrť narušila snahy gangov ovládnuť väčšiu časť mesta. Julme pri hromadnom úteku nedávno ušiel z najväčšej haitskej väznice.

Dlhotrvajúca kríza na Haiti sa stupňuje už niekoľko týždňov. Kriminálne gangy v tomto karibskom ostrovnom štátu bránia úradom vykonávať štátnu moc a nedávno zabránili dočasnému premiérovi Arielovi Henrymu v návrate zo zahraničnej cesty. Henry následne odstúpil. Jeho vládu vystrieda prechodná prezidentská rada, ktorú však zatiaľ neustanovili.

Generálny tajomník OSN António Guterres privítal správy, že politické skupiny vybrali všetkých členov prechodnej rady, ktorá prevezme prezidentské právomoci pred nasledujúcimi voľbami, uviedol hovorca OSN.

Zástupca hovorcu generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa Farhan Haq v utorok potvrdil, že situácia v Port-au-Prince zostáva "napätá a nestabilná". Školy, nemocnice a vládne budovy sú podľa neho naďalej terčom útokov. Niekoľko štvrtí je bez dodávok elektriny.