Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Halevi: Pravdepodobnosť vojny na hranici Izraela s Libanonom narástla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V oblasti libanonsko-izraelskej hranice dochádza takmer denne k streľbe medzi izraelskou armádou a libanonským hnutím Hizballáh, spojencom palestínskeho Hamasu.

Jeruzalem 17. januára (TASR) – Pravdepodobnosť vypuknutia vojny s Libanonom na severnej hranici Izraela sa veľmi zvýšila, vyhlásil v stredu náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Neviem, kedy vojna na severe bude, ale môžem vám povedať, že pravdepodobnosť toho, že k nej dôjde v najbližších mesiacoch, je oveľa vyššia než v minulosti," uviedol Halevi počas návštevy severného Izraela.

V oblasti libanonsko-izraelskej hranice dochádza takmer denne k streľbe medzi izraelskou armádou a libanonským hnutím Hizballáh, spojencom palestínskeho Hamasu.

Ozbrojené krídlo Hamasu v stredu oznámilo, že z južného Libanonu odpálilo 20 rakiet na Izrael v reakcii na "masakry" v Pásme Gazy a zabitie zástupcu lídra Hamasu v Bejrúte.

Izraelská armáda v stredu oznámila, že uskutočnila v južnom Libanone nálety na "lokality teroristickej infraštruktúry a viacero odpaľovacích zariadení".

Násilnosti na hranici vypukli po rozsiahlom útoku Hamasu na Izrael vlani v októbri, čo rozpútalo rozpútalo vojnu v Pásme Gazy. V Libanone odvtedy zahynulo viac ako 190 ľudí vrátane 140 bojovníkov Hizballáhu a 20 civilistov, vyplýva z údajov AFP. V severnom Izraeli zahynulo deväť vojakov a šiesti civilisti, uvádzajú tamojšie úrady.