Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Haleyová: Ak KĽDR zaútočia na vojenskú základňu, USA udrú

Na archívnej snímke protest proti jadrovej politike severokórejského lídra Kim Čong-una. Foto: TASR

Podľa juhokórejských činiteľov existuje možnosť, že Pchjongjang uskutoční skúšku interkontinentálnej balistickej strely v týchto dňoch, keď KĽDR oslavuje 85. výročie založenia svojej armády.

Washington 25. apríla (TASR) - Spojené štáty by mohli zaútočiť na KĽDR, ak severokórejská armáda napadne americkú vojenskú základňu, uskutoční skúšku interkontinentálnej balistickej strely alebo jadrovú skúšku. Vyhlásila to v pondelok americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová.

Diplomatka v rozhovore pre spravodajskú stanicu NBC uviedla, že v prípade jedného z uvedených scenárov by "prezident USA zakročil a rozhodol o ďalších krokoch". Podľa juhokórejských činiteľov existuje možnosť, že Pchjongjang uskutoční svoj šiesty nukleárny test alebo prvú skúšku interkontinentálnej balistickej strely v týchto dňoch, keď KĽDR oslavuje 85. výročie založenia svojej armády.

Haleyová však ocenila Čínu za snahy o vyvíjanie nátlaku na Severnú Kóreu, aby prestala s touto činnosťou. Zároveň skritizovala vodcu KĽDR Kim Čong-una ako nestabilného a paranoidného.

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa pracuje na získaní podpory pre kroky, ktoré by viedli k zastaveniu jadrového a raketového programu Severnej Kórey. Trump v tejto súvislosti v nedeľu hovoril s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom a japonským premiérom Šinzóom Abem.

KĽDR sa desaťročia horlivo usiluje umiestniť jadrovú hlavicu na interkontinentálnu balistickú strelu, schopnú zasiahnuť pevninu USA. Pchjongjang len vlani uskutočnil dve jadrové skúšky.