Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Hamas hlási najmenej 92 obetí nočných útokov Izraela

Izraelskí vojaci v obrnených vozidlách v južnom Izraeli pri hraniciach s Pásmom Gazy počas prebiehajúcich pozemných operácií. Foto: TASR/AP

Izrael údajne útočil aj na materskú školu v meste Rafah na hranici Pásma Gazy s Egyptom, kde sa ukrývali vysídlení obyvatelia.

Gaza 4. februára (TASR) - Izraelské nálety po celom území Pásma Gazy si v noci na nedeľu vyžiadali najmenej 92 obetí, uvádza gazské ministerstvo zdravotníctva riadené palestínskym militantným hnutím Hamas. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Izrael údajne útočil aj na materskú školu v meste Rafah na hranici Pásma Gazy s Egyptom, kde sa ukrývali vysídlení obyvatelia.

V posledných dňoch narastajú obavy z tohto, že izraelské pozemné sily vpadnú do tohto mesta.

OSN uvádza, že v Rafahu žilo pred vojnou približne 200.000 ľudí a teraz tam žije viac ako polovica všetkých obyvateľov Pásma Gazy.

Státisíce vysídlených obyvateľov sa tam vydalo v snahe nájsť útočisko pred bojmi v zvyšných častiach Pásma Gazy a žijú tam v provizórnych prístreškoch a táboroch. Izraelské nálety však pokračujú aj tam.

V sobotu sa niekoľko ľudí zhromaždilo pred miestnou nemocnicou, aby sa modlili za obete po ďalších izraelských náletoch.

"Deti spali a zrazu prišlo bombardovanie. Spálňa sa zrútila na moje deti. Boh si jedno z nich vzal, tri smrti unikli," povedal pre AFP jeden z obyvateľov.

Medzinárodní sprostredkovatelia sa zároveň v posledných dňoch snažia o uzavretie dohody o ukončení bojov v Pásme Gazy a prepustenie rukojemníkov. Jeden z najvyššie postavených predstaviteľov Hamasu v Libanone Usáma Hamdán však v sobotu uviedol, že podľa tohto hnutia v dohode chýbajú niektoré detaily.

Hamdán uviedol, že Hamas potrebuje viac času na "oznámenie svojho stanoviska, ktoré bude založené... na túžbe čo najrýchlejšie ukončiť agresiu, ktorou trpia naši obyvatelia".

Vojna v Pásme Gazy sa začala po brutálnom teroristickom útoku Hamasu na juh Izraela vlani 7. októbra, ktorý si vyžiadal približne 1160 obetí, najmä civilistov. Izrael následne spustil ofenzívu v tejto palestínskej enkláve, ktorá si podľa gazského ministerstva zdravotníctva doteraz vyžiadala najmenej 27.000 obetí, väčšinou žien a detí.