Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Vodca Hamasu Mašál vyjadril súhlas s humanitárnym prímerím v Gaze

Podľa Mašála Hamas nezatvorí dvere pred návrhom humanitárneho prímeria, ktoré by umožnilo prísun pomoci do obliehaného pásma Gazy.

Dauha 23. júla (TASR) - Exilový vodca palestínskeho hnutia Hamas Chálid Mašál vyjadril dnes pripravenosť uzavrieť dočasné humanitárne prímerie v pásme Gazy, oznámila agentúra AP.

Podľa Mašála Hamas "nezatvorí dvere" pred návrhom humanitárneho prímeria, ktoré by umožnilo prísun pomoci do obliehaného pásma Gazy.

Súčasne ale zdôraznil, že Hamas nebude súhlasiť s trvalým ukončením bojov, pokým Izrael neotvorí hranice pásma Gazy a (spoločne s Egyptom) nezruší viac ako sedem rokov trvajúcu blokádu tejto palestínskej enklávy.

"(Hamas) neprijme žiaden (mierový) návrh, ktorý neukončí obkľúčenie nášho ľudu," vyhlásil Mašál na tlačovej konferencii v katarskej metropole Dauha.

Vedenie Hamasu podľa neho nemôže akceptovať tlak medzinárodného spoločenstva na okamžité ukončenie bojov s tým, že jeho podmienky budú predmetom ďalších rokovaní.

Palestínske zdravotnícke zdroje hlásia za 16 dní izraelskej ofenzívy minimálne 687 zabitých, prevažne civilistov, a 4220 zranených.

Za rovnaký čas prišlo o život 32 vojakov židovského štátu a dvaja izraelskí civilisti, rovnako ako jeden zamestnanec z Thajska, zahynuli pri palestínskych raketových útokoch, oznámil denník Haarec.