Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Hamas navrhol prepustenie 70 rukojemníkov výmenou za päťdňové prímerie

Dym stúpa pri explózii po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy, čo je viditeľné z juhu Izraela 10. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Prímerie by malo zahrňovať úplný pokoj zbraní a umožniť prísun humanitárnej pomoci všade do Pásma Gazy, uviedol Abú Ubajdá, hovorca ozbrojeného krídla Hamasu.

Káhira 14. novembra (TASR) - Ozbrojené krídlo palestínskeho militantného hnutia Hamas v pondelok katarským vyjednávačom uviedlo, že je pripravené na prepustenie 70 žien a detí zadržiavaných v Gaze - výmenou za päťdňové prímerie s Izraelom. TASR informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na samotné brigády Izaddína Kasáma.

"Prímerie by malo zahrňovať úplný pokoj zbraní a umožniť prísun humanitárnej pomoci všade do Pásma Gazy," uviedol Abú Ubajdá, hovorca ozbrojeného krídla Hamasu, v hlasovej nahrávke zverejnenej na kanáli skupiny na platforme Telegram.

Zároveň obvinil Izrael z "otáľania a vyhýbania sa" dohode.

"Minulý týždeň tu bolo úsilie zo strany katarských bratov o prepustenie ženy a deti z radov nepriateľských zajatcov výmenou za 200 palestínskych detí a 75 žien zadržiavaných nepriateľom," uviedol ďalej Abú Ubajdá.

Hamas počas bezprecedentného útoku na územie Izraela zo 7. októbra, ktorý si vyžiadal zhruba 1200 obetí na životoch, zajal a zavliekol do Pásma Gazy viac než 200 ľudí. Izrael v rámci odvety spustil masívne bombardovanie tejto palestínskej enklávy, ktoré si podľa palestínskych úradov vyžiadalo už vyše 11.240 obetí.