Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Hamas odmieta prepustiť rukojemníkov, kým nebude obnovené prímerie

Na snímke z nedatovaného videa zdieľaného na X izraelskí vojaci sa pokúšajú podpáliť zásoby jedla a vody v zadnej časti opusteného nákladné auta v Gaze, neďaleko hranice s Izraelom. Foto: TASR - AP

Katar tvrdí, že v súčasnosti vedie rozhovory s cieľom dohodnúť ďalšiu humanitárnu prestávku v bojoch v Pásme Gazy.

Gaza 17. decembra (TASR) - Palestínske radikálne hnutie Hamas v nedeľu vyhlásilo, že nebude rokovať o ďalšej výmene rukojemníkov, kým Izrael neukončí boje v Pásme Gazy. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Hamas opätovne potvrdzuje svoj postoj neviesť žiadne rokovania o výmene väzňov, kým sa raz a navždy nezastaví sionistická agresia voči našim ľuďom," uviedlo hnutie s tým, že tento odkaz bol odovzdaný všetkým zainteresovaným sprostredkovateľom.

Katar tvrdí, že v súčasnosti vedie rozhovory s cieľom dohodnúť ďalšiu humanitárnu prestávku v bojoch v Pásme Gazy.

Vysokopostavení izraelskí a katarskí predstavitelia sa údajne v uplynulých dňoch stretli v Nórsku v snahe obnoviť rokovania o prepustení rukojemníkov zadržiavaných Hamasom výmenou za Palestínčanov v izraelských väzniciach, píše DPA. Tieto medializované správy ani jedna strana oficiálne dosiaľ nepotvrdila.

Počas týždeň trvajúceho prímeria, na ktorom sa Izrael a Hamas dohodli za pomoci sprostredkovateľov koncom novembra, bolo postupne prepustených 105 rukojemníkov vrátane 80 Izraelčanov. Výmenou za to sa na slobodu dostalo 240 palestínskych väzňov zadržiavaných Izraelom. Podľa Izraela je v Gaze stále zadržiavaných 112 rukojemníkov.