Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Hamas ohlásil smrť 10-mesačného rukojemníka. Izrael to preveruje

Palestínčania jedia chlieb vo svojich zničených domoch v pásme Gazy Kuza počas dočasného prímeria medzi Hamasom a Izraelom v stredu 29. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Hamas však najnovšie uviedol, že obe deti a ich matka zahynuli v dôsledku izraelských náletov.

Jeruzalem 29. novembra (TASR) - Izraelská armáda v stredu oznámila, že vyšetruje tvrdenia ozbrojeného krídla palestínskeho radikálneho hnutia Hamas, podľa ktorých najmladší rukojemník, desaťmesačný chlapec, ako aj jeho štvorročný brat a ich matka zahynuli v Pásme Gazy. TASR informuje podľa agentúry AFP a denníka Bild.

Armáda vo vyhlásení uviedla, že "overuje presnosť" tejto informácie. "Hamas ohrozuje životy všetkých rukojemníkov v Pásme Gazy, medzi ktorými je aj deväť detí, a zodpovedá za ich bezpečnosť," dodali izraelské ozbrojené sily.

Prípade najmladšieho rukojemníka ide o len desaťmesačného Kfira Bibasa, ktorého spolu s bratom Arielom, matkou Širi a otcom Jardenom zajali palestínski militanti počas rozsiahleho útoku na juh Izraela zo 7. októbra.

V utorok sa objavili informácie, že hnutie Hamas odovzdalo jedno z detí unesených 7. októbra z juhu Izraela inej palestínskej militantnej skupine, pričom mohlo ísť práve o Kfira. O tom, že rodina Bibasovcov je zadržiavaná inou palestínskou frakciou, informoval v utorok hovorca izraelskej armády, kontradmirál Daniel Hagari, ktorý súčasne upozornil, že výhradnú zodpovednosť za nich nesie aj tak Hamas. Iné vojenské zdroje spresnili, že rodina je zadržiavaná v blízkosti mesta Chán Júnis na juhu Pásma Gazy.

Hamas však najnovšie uviedol, že obe deti a ich matka zahynuli v dôsledku izraelských náletov. Informácie o otcovi neboli bezprostredne známe, píše Bild.