Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Hamas oznámil prepustenie izraelskej rukojemníčky a jej dvoch detí

Izraelskí vojaci hliadkujú neďaleko kibucu Be'eri, na juhu Izraela 11. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Izraelské televízne stanice tvrdenia Hamasu o prepustení rukojemníkov odmietli a uviedli, že žena a jej dve deti nikdy neboli v pásme Gazy vzatí ako rukojemníci bojovníkmi hnutia Hamas.

Gaza 12. októbra (TASR) - Vojenské krídlo palestínskeho militantného hnutia Hamas oznámilo, že prepustilo jednu Izraelčanku a jej dve deti, ktorých zadržiavalo ako rukojemníkov v pásme Gazy. TASR správu prevzala v stredu z agentúry AFP.

"Jedna izraelská osadníčka a jej dve deti boli prepustené po tom, ako boli zadržané počas zrážok," uviedli vo vyhlásení Brigády Izaddína Kasáma - vojenské krídlo hnutia. Izraelská armáda pre AFP uviedla, že toto tvrdenie preveruje.

Videozáznam zverejnený televíziou al-Aksá zachytáva ženu v modrej košeli s dvomi deťmi v oblasti ohraničenej ostnatým drôtom. Traja bojovníci hnutia Hamas kráčajú smerom preč od trojice prepustených.

Na videozázname však nie je pozorovateľný žiadny vojenský personál, ktorý by na trojicu čakal, a záznam bol pravdepodobne zhotovený za denného svetla, píše AFP, ktorá pravosť záznamu nebola schopná bezprostredne overiť.

Izraelské televízne stanice tvrdenia Hamasu o prepustení rukojemníkov odmietli a uviedli, že žena a jej dve deti nikdy neboli v pásme Gazy vzatí ako rukojemníci bojovníkmi hnutia Hamas.

Hnutie Hamas spustilo v sobotu rozsiahle útoky z pásma Gazy na izraelské územie. Izrael vyhlásil vojnový stav a začal útočiť na pozície hnutia v pásme Gazy. Konflikt si odvtedy v Izraeli vyžiadal najmenej 1200 obetí. Palestínske úrady hlásili z Gazy po odvetných izraelských náletoch viac než 1100 mŕtvych, uvádza stanica BBC.

Útočiaci militanti takisto brali rukojemníkov vrátane žien, detí a seniorov. Zajatých je podľa odhadov približne 150 ľudí, medzi ktorými sú Izraelčania i cudzinci, píše AFP. Zatiaľ nedošlo k žiadnemu oficiálnemu prepusteniu rukojemníkov, ktorých Hamas zadržiava, dodáva agentúra.