Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Zahraničie

Hamas prepustí 12 rukojemníkov vrátane dvoch ruských občianok

Personál pomáha pri helikoptére, ktorá priviezla ďalšiu skupinu rukojemníkov unesených z juhu Izraela do palestínskeho Pásma Gazy v Tel Avive v utorok 28. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Marzuk pre rozhlasovú stanicu uviedol, že prepustenie ruských občianok ide nad rámec dohody s Izraelom ako gesto voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Jeruzalem 29. novembra (TASR) - Palestínske militantné hnutie Hamas prepustí v stredu dve rukojemníčky s ruským občianstvom, oznámil vysokopostavený predstaviteľ hnutia Musá Abu Marzuk. Ženy budú prepustené spolu s ďalšími desiatim izraelskými rukojemníkmi, informuje agentúra DPA.

Marzuk pre rozhlasovú stanicu uviedol, že prepustenie ruských občianok ide nad rámec dohody s Izraelom ako gesto voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Prepustenie izraelských rukojemníkov je výmenou za 30 Palestínčanov väznených v Izraeli.

Hamas už v nedeľu prepustil 25-ročného muža s dvojitým rusko-izraelským občianstvom ako gesto pre Putina, za ktoré Hamas nedostal protihodnotu.

Mladý rukojemník po prepustení uviedol, že utiekol po výbuchu v budove, v ktorej bol zadržiavaný a niekoľko dní sa potuloval po Pásme Gazy. Nakoniec ho zajali civilisti a vrátili ho späť Hamasu.

Hnutie Hamas doteraz prepustilo 81 rukojemníkov, medzi ktorými boli Izraelčania i občania iných krajín. Podľa Izraela však v Pásme Gazy stále zadržiava vyše 150 rukojemníkov vrátane desaťmesačného dieťaťa. Izrael doposiaľ prepustil z väzníc 180 Palestínčanov.

Štvordňové prímerie medzi Izraelom a Hamasom sprostredkované Katarom vstúpilo do platnosti v piatok. Umožňuje prepúšťanie rukojemníkov i dodávanie humanitárnej pomoci do Gazy. Dohoda o prímerí bola v pondelok predĺžená o ďalších 48 hodín.