Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 30. máj 2024Meniny má Ferdinand
< sekcia Zahraničie

Hamas prepustil ďalších rukojemníkov: 14 Izraelčanov a troch cudzincov

Na snímke prepustené izraelské rukojemníčky - 2,5 ročná Aviv Asherová, jej sestra Raz Asherová a ich matka krátko po svojom príchode do Izraela 24. novembra 2023. Hamas v piatok počas prvého dňa prímeria prepustil prvých 24 z približne 240 rukojemníkov, ktorých zadržiava v Pásme Gazy od útoku na Izrael. Katar, ktorý výmenu pomohol sprostredkovať, oznámil, že medzi prepustenými je 13 Izraelčanov, desať občanov Thajska a jeden Filipínec. Izrael na oplátku prepustil 39 Palestínčanov. Foto: TASR/AP

K podobnej výmene došlo aj v sobotu, keď militanti z Hamasu odovzdali Červenému krížu 17 rukojemníkov, zatiaľ čo z izraelských väzníc bolo prepustených 39 Palestínčanov.

Jeruzalem/Gaza 26. novembra (TASR) - Militantné hnutie Hamas odovzdalo v nedeľu Červenému krížu ďalšiu skupinu rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy: 14 Izraelčanov a troch občanov iných krajín. Informovala o tom v nedeľu podvečer izraelská armáda, píšu agentúry AFP a DPA.

"Na základe informácií, ktoré sme dostali od Červeného kríža, boli Červenému krížu odovzdaní 14 izraelskí rukojemníci a traja rukojemníci z radov cudzincov," uvádza sa vo vyhlásení armády zverejnenom v tretí deň štvordňového prímeria medzi Izraelom a Hamasom, počas ktorého dochádza aj k prepúšťaniu palestínskych väzňov z izraelských väzníc.

Bezprostredne nebol známy presný počet Palestínčanov, ktorých Izrael prepustí v rámci tejto tretej výmeny.

Hamas v piatok počas prvého dňa prímeria prepustil prvých 24 z približne 240 rukojemníkov, ktorých zadržiava v Pásme Gazy od masívneho útoku na Izrael zo 7. októbra. Izrael výmenou za to prepustil 39 Palestínčanov.

K podobnej výmene došlo aj v sobotu, keď militanti z Hamasu odovzdali Červenému krížu 17 rukojemníkov, zatiaľ čo z izraelských väzníc bolo prepustených 39 Palestínčanov.