Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Hamas: Rukojemníci neopustia Gazu živí, kým nebudú splnené požiadavky

Dym stúpa pri explózii po izraelskom bombardovaní pásma Gazy. Foto: TASR/AP

Počas týždeň trvajúceho prímeria, na ktorom sa Izraela Hamas dohodli za pomoci sprostredkovateľov koncom novembra, bolo prepustených 105 rukojemníkov vrátane 80 Izraelčanov.

Gaza 10. decembra (TASR) - Palestínska radikálna ozbrojená skupina Hamas v nedeľu varovala, že žiadny z rukojemníkov zadržiavaných v palestínskom Pásme Gazy nevyviazne živý "bez vyjednávania a bez reakcie na požiadavky" vznesené palestínskym "odbojom".

Podľa správy agentúry AFP hovorca ozbrojeného krídla hnutia Hamas Abú Ubajdá vo videu zverejnenom v nedeľu vyhlásil, že "ani fašistický nepriateľ a jeho arogantné vedenie, ani jeho podporovatelia nebudú môcť získať svojich väzňov živých bez výmeny a vyjednávania a bez toho, aby reagovali na požiadavky (palestínskeho) odboja".

Izraelská armáda v nedeľu vyslovila predpoklad, že v Pásme Gazy je naďalej zadržiavaných 137 rukojemníkov z približne 240 unesených z kibucov a obcí na juhu Izraela 7. októbra pri vpáde palestínskych kománd.

Počas týždeň trvajúceho prímeria, na ktorom sa Izraela Hamas dohodli za pomoci sprostredkovateľov koncom novembra, bolo prepustených 105 rukojemníkov vrátane 80 Izraelčanov. Výmenou za to sa na slobodu dostalo 240 palestínskych väzňov väznených Izraelom.

Predseda katarskej vlády Muhammad bin Abdarrahmán Sání v nedeľu počas fóra v Dauhe potvrdil, že snahy Kataru a jeho partnerov o dosiahnutie nového prímeria medzi Izraelom a Hamasom pokračujú. "Nevzdáme sa," uistil katarský premiér, pričom však dodal, že pokračujúce útoky možnosti na vyhlásenie prímeria znižujú.