Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Hamas tvrdí, že po obnovení bojov zahynuli v Pásme Gaze traja novinári

Izraelský vrtuľník Apache odpaľuje svetlice nad pásmom Gazy v piatok 1. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Americká nezávislá mimovládna organizácia Výbor pre ochranu novinárov (CPJ) krátko predtým informovala, že od začiatku vojny v Pásme Gazy zahynulo už najmenej 57 novinárov a mediálnych pracovníkov.

Gaza 2. decembra (TASR) - Najmenej traja novinári prišli o život v Pásme Gazy odvtedy, ako sa tam v piatok ráno obnovili boje izraelskej armády s palestínskym militantným hnutím Hamas. Oznámila to tamojšia vláda vedená Hamasom, píše TASR podľa správy tlačovej agentúry AFP.

Tlačový úrad tamojšej vlády identifikoval trojicu zabitých mediálnych pracovníkov ako palestínskeho spravodajcu Muntasíra Sawwáfa, ktorý v Gaze pracoval ako kameraman pre tureckú štátnu tlačovú agentúru Anadolu, ďalej jeho brata - zvukára Marwána Sawwáfa a jedného ďalšieho kameramana Abdalláha Darvíša.

Počet novinárov zabitých od začiatku vojny Hamasu s Izraelom sa tak zvýšil na 73. Smrť Muntasíra Sawwáfa potvrdila v piatok aj samotná Anadolu, pričom uviedla, že zahynul spoločne s bratom a ďalším príbuzným, ktorých však nemenovala.

Americká nezávislá mimovládna organizácia Výbor pre ochranu novinárov (CPJ) krátko predtým informovala, že od začiatku vojny v Pásme Gazy zahynulo už najmenej 57 novinárov a mediálnych pracovníkov.

Konflikt vypukol po bezprecedentnom útoku Hamasu zo 7. októbra, pri ktorom toto militantné hnutie vtrhlo na územie Izraela, kde zabilo 1200 ľudí, prevažne civilistov a ďalších zhruba 240 unieslo do Pásma Gazy. Izrael zareagoval odvetnými útokmi na palestínsku enklávu s cieľom zvrhnúť Hamas a oslobodiť rukojemníkov.

Hamasom ovládané ministerstvo zdravotníctva v Gaze medzičasom informovalo, že od piatkového rána, keď sa v Gaze skončilo sedemdňové prímerie, tam už prišlo o život prinajmenšom 178 ľudí. Od začiatku bojov pritom celkovo podľa Hamasu zahynulo v Pásme Gazy už viac ako 15.000 ľudí, prevažne civilistov.

V rámci týždeň trvajúceho prímeria prepustil Hamas 105 rukojemníkov, zatiaľ čo Izrael za tento čas prepustil 240 väznených Palestínčanov.