Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Hamas začal budovať na hranici s Egyptom bezpečnostnú zónu

Ilustračné foto. Foto: TASR AP

Cieľom nárazníkovej zóny je kontrola pohraničnej oblasti a posilnenie bezpečnosti na hranici s Egyptom.

Gaza 28. júna (TASR) - Hnutie islamského odporu Hamas, ktoré vládne v pásme Gazy, začalo na úseku pozdĺž hranice s Egyptom budovať bezpečnostnú zónu so zákazom vstupu. Jej vytvorenie je súčasťou dohody s Káhirou, povedal dnes bezpečnostný šéf Hamasu v pásme Gazy.

Tawfík abú Naím vysvetlil, že cieľom nárazníkovej zóny je "kontrola pohraničnej oblasti a posilnenie bezpečnosti" na hranici s Egyptom.

"Plán zahŕňa zrovnať so zemou 12-kilometrovú oblasť pri hraniciach s Egyptom, umiestniť tam strážne veže a kamery a tiež osvetliť celú oblasť," povedal novinárom.

Uzavretá vojenská zóna bude 100 metrov široká a 12 kilometrov dlhá. Cieľom je "zabrániť pašovaniu drog a prenikaniu ľudí z a do Egypta," dodal.

Opatrenia sú súčasťou dohody uzavretej s Egyptom, pokračoval. "Posielame Egyptu správu, že stojíme za svojím záväzkom plne zabezpečiť hranice," dodal.

Delegácia Hamasu vedená jeho novým lídrom v pásme Gazy, Jahjá Sinwárom, rokovala tento mesiac v Káhire o zabezpečení hranice medzi pobrežným pásmom Gazy a Egyptom.

Vzťahy medzi Káhirou a Hamasom sa zhoršili po tom, ako armáda v Egypte v roku 2013 zvrhla vtedy vládnuce Moslimské bratstvo, ktorého odnožou je Hamas. Egypt následne obvinil Hamas z účasti na vojenských útokoch v Egypte, čo toto palestínske hnutie poprelo.

Hamas minulý mesiac predstavil svoje nové programové vyhlásenie, v ktorom sa dištancoval od medzičasom zakázaného Moslimského bratstva, čo mu malo zrejme pomôcť zlepšiť vzťahy s Egyptom, dodala tlačová agentúra DPA.