Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Nepokojná noc v Hamburgu: V uliciach sú zamaskovaní demonštranti

Na snímke nemeckí policajti rozháňajú účastníkov demonštrácie proti summitu predstaviteľov najvýznamnejších ekonomík sveta združených v skupine G20 v nemeckom Hamburgu 7. júla 2017. Foto: TASR/AP

Polícia sa do konfliktu dostala so stovkami účastníkov demonštrácie pod názvom Colourful Mass, pretože sa zhromaždili v zóne, pre ktorú platí počas summitu G20 úplný zákaz demonštrácií.

Hamburg 7. júla (TASR) - Situácia v uliciach Hamburgu sa dnes večer neupokojila ani v čase, keď účastníci summitu predstaviteľov krajín G20 zaujali svoje miesto v koncertnej sieni Labskej filharmónie. Počúvajú tam tóny IX. symfónie Ludwiga van Beethovena v interpretácii Filharmonického štátneho orchestra Hamburg pod taktovkou medzinárodne uznávaného amerického dirigenta japonského pôvodu Kenta Nagana.

Polícia sa do konfliktu dostala okrem iného i so stovkami účastníkov cyklistickej demonštrácie a mítingu pod názvom Colourful Mass, pretože sa zhromaždili v zóne, pre ktorú platí počas prebiehajúcej vrcholnej schôdzky krajín G20 úplný zákaz demonštrácií.

V štvrti St. Pauli sa naopak zoskupujú násilní výtržníci, ktorí tam stavajú barikády z kontajnerov s komunálnym odpadom a z oplotenia stavenísk. Polícia proti nim použila slzotvorný plyn i vodné delá.

V hamburskej štvrti Schanzenviertel musel policajt, ktorý sa ocitol v úzkych, použiť varovný výstrel, pričom sa mu podarilo nájsť útočisko v jednom z neďalekých obchodov. Došlo tam i k zrážkam polície a zamaskovaných demonštrantov.

Počet zranených policajtov sa podľa večernej informácie internetového vydania denníka Bild odvolávajúceho sa na policajné zdroje vyšplhal už na 175. Jeden z mužov zákona utrpel po zásahu helmy železnou tyčou od jedného z demonštrantov zlomeninu lebky.

Zvýšil sa aj počet zranených demonštrantov, takisto počet zadržaných výtržníkov (70) a tých, na ktorých uvalili predbežnú väzbu (15).

Ako informoval Severonemecký rozhlas (NDR), viacerým domácim novinárom odobrali počas summitu akreditácie. Popri fotografovi lokálneho periodika Weser-Kurier z Brém a reportérovi denníka Junge Welt, ktorému akreditáciu odobrali zástupcovia Spolkového kriminálneho úradu pri vstupe do centra na miestnom výstavisku, vraj prišli o akreditácie najmenej traja ďalší predstavitelia médií.

V Hamburgu popoludní opäť eskalovalo násilie v uliciach



Polícia zahatala dnes popoludní v Hamburgu cestu niekoľkým tisíckam odporcov summitu predstaviteľov krajín G20 smerujúcim k Labskej filharmónii, kde sa večer uskutoční slávnostný koncert.

Demonštranti však necelý kilometer vzdušnou čiarou od dejiska koncertu zaútočili rôznymi predmetmi na príslušníkov polície. Situáciu v štvrti St. Pauli popísali očití svedkovia z radov novinárov ako "pouličnú bitku" a "poľovačku" na páchateľov. Nemecké médiá píšu o opätovnej eskalácii násilia.

Výtržnosti, ku ktorým dochádza v tomto severonemeckom prístavnom meste už od štvrtka, odsúdili nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier i minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel.

Nemeckí policajti používajú vodné delo na demonštrantov, ktorí blokujú ulicu počas demonštrácie proti summitu predstaviteľov krajín skupiny G20 v nemeckom Hamburgu 7. júla 2017. Lídri G20 sa zídu v Hamburgu na dvojdňovej schôdzke.
Foto: TASR/AP


"Brutálne násilie nemá v našich uliciach čo robiť. Nemá opodstatnenie a nemôže rátať s porozumením," uviedol najvyšší nemecký predstaviteľ v stanovisku pre dnešné vydanie najčítanejšieho denníka Bild. Steinmeier súčasne vyjadril rešpekt pred demonštrantami, ktorí vyjadrovali svoje postoje pokojným spôsobom, ako aj pred príslušníkmi policajných zložiek, ktorých nasadenie podľa neho umožnilo, aby sa Nemecko dobre zhostilo úlohy hostiteľa dôležitých a potrebných rokovaní.

Sigmar Gabriel síce na stránkach novín Passauer Neue Presse pripustil, že časť kritiky summitu chápe a zdieľa, avšak zdôraznil, že v demokratických krajinách by malo byť možné stretnutie prezidentov a premiérov z celého sveta. Kritika by preto mala smerovať v prvom rade nie proti takýmto podujatiam, ale proti násilným demonštrantom.

Už vo štvrtok a v noci nadnes Hamburgom otriasli zrážky medzi násilnými demonštrantami a poriadkovými silami, pri ktorých utrpeli zranenia desiatky osôb na oboch stranách a vznikli značné materiálne škody.

Podľa dnešných oficiálnych informácií nemeckej polície sa do poludňajších hodín zranilo pri zásahoch v Hamburgu 159 príslušníkov poriadkových síl, 45 ľudí zadržali a na 12 uvalili predbežnú väzbu. Pri páde múra, ktorý nevydržal nápor ľudí snažiacich sa uniknúť pred zásahom polície, utrpelo podľa hasičských zdrojov zranenia 14 demonštrantov. Jedenásť z nich sa po páde z asi štvormetrovej výšky zranilo ťažko, konštatovali lekári po ich prevoze do nemocnice.



Hamburský policajný prezident Ralf Meyer ráta s pokračovaním protestov sprevádzaných násilím aj počas zvyšku dnešného dňa. Dúfa však, že sa 21.000 policajtom podarí zabezpečiť priebeh summitu, ktorý vyvrcholí v sobotu.

V doterajšom priebehu dnešného popoludnia sa nasadeným policajtom darilo však iba s maximálnym nasadením udržať demonštrantov, medzi ktorými opäť nechýbajú maskovaní výtržníci, v dostatočnej vzdialenosti.

Polícia v Hamburgu žiada o posily pre protesty proti summitu G20



Hamburská polícia požiadala vzhľadom na rozsiahle výtržnosti počas protestov proti summitu G20 o ďalšie posily z iných spolkových krajín. Dôvodom sú "mnohé trestné činy, ku ktorým dochádza súbežne", uviedol dnes policajný hovorca. Nespresnil však, koľko dodatočných policajtov žiadajú.

Správy pred summitom uvádzali, že Hamburg bude počas dvojdňového summitu, ktorý sa začal dnes dopoludnia, strážiť 19.000-20.000 policajtov - vybavených aj vrtuľníkmi, obrnenými vozidlami, člnmi či vodnými delami.

Potreba prísnych bezpečnostných opatrení sa preukázala od štvrtkového večera, keď sa začala séria protestov proti summitu. Po nočných zrážkach bola aj dnes situácia napätá, keď demonštranti blokovali viaceré križovatky a ulice. Násilníci medzi nimi už podpálili desiatky áut, rozbili mnohé výklady a poškodili ďalší majetok. Svetlica vystrelená protestujúcimi len tesne minula policajný vrtuľník.

Na snímke demonštranti protestujúci proti schôdzke zástupcov skupiny G20, ktorá združuje najvýznamnejšie vyspelé a rozvojové krajiny sveta v nemeckom Hamburgu.
Foto: TASR/AP


Policajné zdroje dnes potvrdili, že skupina demonštrantov napadla členov bezpečnostnej služby hotela Park Hyatt v centre Hamburgu. Podľa agentúry DPA v ňom majú počas summitu prenocovať okrem iných ruský prezident Vladimir Putin, juhokórejský prezident Mun Če-in a austrálsky premiér Malcolm Turnbull.

Pri ďalších incidentoch protestujúci rozbili okná na mongolskom konzuláte a prepichli pneumatiky vozidla patriaceho kanadskej delegácii na summite G20.

Hamburskí hasiči oznámili, že pre násilné protesty museli od štvrtkového večera vyraziť na 156 zásahov. Zahasili pri nich 61 menších i väčších požiarov. Dnes ráno tiež zabránili tomu, aby sa plamene rozšírili na okolité domy z 15 podpálených vozidiel, zaparkovaných priamo pri múroch. Rovnaký scenár hrozil na Aleji Maxa Brauera. Hasičský zbor zatiaľ nemá k dispozícii odhad, koľko áut bolo celkovo v Hamburgu podpálených.