Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

HISTORICKÝ MOMENT: Putin a Trump sa stretli po prvý raz,podali si ruky

Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a americký prezident Donald Trump si podávajú ruky počas prvého vzájomného stretnutia na summite predstaviteľov krajín skupiny G20 v nemeckom Hamburgu 7. júla 2017. Foto: TASR/AP

Putin rokoval s Trumpom o Ukrajine, Sýrii a boji proti terorizmu.

Hamburg 7. júla (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin po skončení dnešnej prvej schôdzky so šéfom Bieleho domu Donaldom Trumpom v nemeckom Hamburgu uviedol, že témou ich rozhovoru bola situácia na Ukrajine, v Sýrii, boj proti terorizmu a počítačovej kriminalite a kybernetická bezpečnosť.

Putin hovoril o obsahu rozhovoru s Trumpom na následnej schôdzke s japonským premiérom Šinzóom Abem, ktorému sa zároveň ospravedlnil za to, že musel na neho čakať zhruba hodinu.

"Mal som veľmi dlhý rozhovor s prezidentom Spojených štátov. Nahromadilo sa veľa otázok - Ukrajina i Sýria a ďalšie otázky, niektoré bilaterálne otázky. Opäť sme diskutovali o boji proti terorizmu, o kybernetickej bezpečnosti," citovala Putina agentúra TASS.



Prezidenti rokovali v Hamburgu, kde sa koná summit skupiny G20. Vôbec prvé rokovanie Putina a Trumpa trvalo podľa TASS dve hodiny a 15 minút, podľa agentúry RIA Novosti dve hodiny a 20 minút.

Podľa korešpondenta americkej televízie NBC News bola táto bilaterálna schôdzka zrejme najdlhšou v histórii summitu G20.

Schôdzka Putina a Trumpa za účasti šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova a amerického ministra zahraničných vecí Rexa Tillersona sa začala za zatvorenými dverami o 16.09 h SELČ v Kongresovom centre v salóniku číslo 14.

Prezidenti si pred rokovaniami podali ruky, vyjadrili radosť zo zoznámenia a nádejali sa, že schôdzka prinesie pozitívne výsledky.

Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a americký prezident Donald Trump počas prvého vzájomného stretnutia na summite predstaviteľov krajín skupiny G20 v nemeckom Hamburgu 7. júla 2017.
Foto: TASR/AP


"Vážený pán prezident, hovorili sme s vami niekoľkokrát telefonicky o veľmi dôležitých záležitostiach bilaterálnej a medzinárodnej agendy. Samozrejme, telefonické rozhovory nikdy nepostačujú, ak chceme nájsť riešenia na naliehavé otázky bilaterálnej agendy a na najcitlivejšie a najakútnejšie otázky medzinárodnej agendy," povedal Putin pred schôdzkou.

"Tešíme sa na veľa pozitívnych vecí, ktoré sa udejú v Rusku, v Spojených štátoch," uviedol Trump.

Po prvý raz sa prezidenti osobne stretli už niekoľko hodín pred rokovaniami, a to v úvode summitu G20. Potriasli si rukami a potvrdili, že sa čoskoro uvidia na osobitnej schôdzke.

Trump po príchode na summit podľa agentúry AP krátko hovoril aj s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovu a britskou premiérkou Theresou Mayovou, ktoré sedeli pri ňom počas prvého zasadnutia lídrov, venovaného téme boja proti terorizmu. Putin sedel o niekoľko kresiel ďalej, píše AP.

Lavrov komentoval schôdzku Putina a Trumpa a oznámil dohodu o prímerí v Sýrii



Dnešná prvá schôdzka ruského prezidenta Vladimira Putina a šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa bola "veľmi dlhá, veľmi konkrétna" a potvrdila, že obaja lídri sa riadia národnými záujmami. Uviedol to šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.

Podľa neho prezidenti diskutovali o situácii v Sýrii, na Ukrajine, na Kórejskom polostrove a o kybernetickej bezpečnosti. Zároveň nariadili svojim rezortom diplomacie prehĺbiť vzájomnú spoluprácu vo všetkých otázkach vrátane Severnej Kórey. "Dohodli sme sa na rade konkrétnych vecí," poznamenal Lavrov.

Americký prezident Donald Trump a ruský prezident Vladimir Putin sa po prvý raz osobne stretli na summite G20, kde si podali ruky. V popredí predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Hamburg, 7. júla 2017.
Foto: screenshot/twitter.com


Minister taktiež oznámil, že Rusko a USA sa dohodli na zavedení prímeria v juhozápadnej časti Sýrie. Začne platiť 9. júla o 12.00 h miestneho času, a to v zónach miest Dará, Kunajtra a Suwajdá.

"Rusko a USA sa zaviazali zabezpečiť dodržiavanie prímeria zo strany všetkých skupín, ktoré sa tam nachádzajú, zabezpečiť prístup humanitárnej pomoci a vytvoriť kontakty medzi tamojšou opozíciou a monitorovacím centrom, ktoré bude vytvorené v jordánskom hlavnom meste," vysvetlil Lavrov, ktorého citovala agentúra TASS.

"Spočiatku sa bude bezpečnosť okolo tejto zóny zaisťovať s využitím síl a prostriedkov ruskej vojenskej polície v súčinnosti so Spojenými štátmi a Jordánskom," dodal ruský minister zahraničných vecí.