Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Hammond: Bola by katastrofa,keby sme stratili prístup na jednotný trh

Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond Foto: TASR/AP

Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond dnes uviedol, že britská vláda zostane vo funkcii až do nástupu nového premiéra do funkcie.


Londýn 26. júna (TASR) - Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond dnes uviedol, že britská vláda zostane vo funkcii až do nástupu nového premiéra do funkcie.

V rozhovore pre televíziu ITV spresnil, že "nový premiér vytvorí svoju vlastnú vládu a my všetci zostaneme v úrade (...), kým prijme (toto) rozhodnutie," spresnil.

Súčasný premiér David Cameron v piatok oznámil, že začiatkom októbra sa vzdá funkcie predsedu vlády. Toto jeho rozhodnutie bolo reakciou na výsledok štvrtkového referenda, v ktorom britskí voliči väčšinou hlasov podporili vystúpenie svojej krajiny z EÚ. Cameron bol prívržencom opačného tábora a brojil za zotrvanie Británie v EÚ.

Šéf britskej diplomacie v rozhovore ďalej vyhlásil, že pre Britániu by bolo katastrofou, keby v dôsledku brexitu stratila prístup na jednotný trh EÚ. Priznal však, že nebude možné, aby si Británia zachovala prístup na jednotný trh a zároveň mala aj plnú kontrolu nad migráciou z členských štátov EÚ.

"Nebudem schopný vyrokovať plnú kontrolu nad migráciou z EÚ a súčasne aj neobmedzený prístup na jednotný trh EÚ," priznal Hammond.

Potvrdil, že Británia je už vystavená tlaku zo strany členských štátov EÚ, aby urýchlene začala procedúry spojené s ukončením svojho členstva v EÚ. Hammond však uviedol, že "nie je nutné, aby sme okamžite" použili článok 50 Zmluvy o EÚ.

"Ako vysvetlil premiér (David Cameron), bude to rozhodnutie budúceho premiéra, kedy sa začne prechodné obdobie," dodal.

Šestica ministrov zahraničných vecí zakladajúcich krajín európskeho spoločenstva však v sobotu po svojej schôdzke v Berlíne deklarovala, že rokovania o odchode Británie z EÚ sa musia začať čo najskôr. Rovnakého názoru je aj predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz, ktorý navrhuje, aby Británia o aktivovanie spomínaného zmluvného článku požiadala už v utorok, keď sa bude konať summit EÚ.

Hammond, ktorý počas kampane brojil za zotrvanie Británie v EÚ, avizoval, že sa nebude uchádzať o funkciu predsedu Konzervatívnej strany.

Na otázku, aký osud po brexite čaká Gibraltár - britskú enklávu na juhu Španielska, ktoré už medzičasom navrhlo rozdelenie zvrchovanosti nad Gibraltárom medzi obe krajiny -, Hammond uviedol, že "budeme menej schopní chrániť záujmy Gibraltáru (...), keď nie sme v EÚ". Upozornil, že "Gibraltár závisí od tisícov španielskych zamestnancov, ktorí každý deň prechádzajú cez hranicu". Varoval, že akékoľvek prerušenie tohto toku pracovnej sily by ekonomiku Gibraltáru mimoriadne poškodilo.