Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Hammond: Saudská Arábia neprijme v Jemene režim, podporovaný Iránom

Philip Hammond Foto: TASR/AP

Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond dnes vyhlásil, že Saudská Arábia pokladala za potrebné zasiahnuť v Jemene proti šiitským povstalcom húsíom.

Washington 27. marca (TASR) - Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond dnes vyhlásil, že Saudská Arábia pokladala za potrebné zasiahnuť v Jemene proti šiitským povstalcom húsíom, aby zabránila ich režimu podporovanému Iránom prevziať vládu nad južným susedom Jemenom.

"Saudskoarabi sú veľmi znepokojení myšlienkou, že v Jemene sa uchytí režim podporovaný (šiitským) Iránom," povedal šéf britskej diplomacie novinárom počas návštevy Washingtonu. "Nemôžu sa zmieriť s myšlienkou, že Jemen bude ovládať režim podporovaný Iránom, a práve preto cítili potrebu zasiahnuť spôsobom, aký majú k dispozícii," dodal Hammond, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

"Vieme, že húsíovia sú podporovaní Iránom, a všetci máme záujem vyhnúť sa tomu, aby sa z tejto situácie vyvinula zástupná vojna," uviedol britský minister.

Saudská Arábia nasadila do vojenskej operácie proti jemenským húsíom 100 bojových lietadiel a 150.000 vojakov, informovala televízia al-Arabíja.

Na vojenskej kampani sa tiež podieľajú letectvá Egypta, Maroka, Jordánska, Sudánu, Kuvajtu, Spojených arabských emirátov (SAE), Kataru a Bahrajnu.

Saudská Arábia a jej spojenci z krajín Perzského zálivu začali vo štvrtok 26. marca vojenskú operáciu proti húsíjským povstalcom v Jemene, keď tí zosilnili svoje zovretie juhojemenského prístavu Aden. Cieľom operácie je "chrániť a brániť legitímnu vládu" jemenského prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího.

Tento medzinárodne uznávaný prezident Hádí ušiel 25. marca na lodi z Adenu po tom, ako na mesto postúpili povstalci húsíovia a ich spojenci. Cieľ prezidentovej cesty nebol najprv známy, ale neskôr prišla informácia, že ho prichýlila Saudská Arábia.