Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Hamzačebi: Keď Turecko vstúpi do EÚ, bude to v prospech oboch strán

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podpredsedovi tureckého zákonodarného zboru Mehmetovi Akifovi Hamzačebimu sa nepáči, že v jednom zo záverov dnešného summitu sa spomína rozširovanie EÚ len smerom na Balkán.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Moderné Turecko má demokratické hodnoty a keď vstúpi do EÚ, bude to prínosné pre obe strany. Počas konferencie šéfov parlamentov členských krajín EÚ v Bratislave to vyhlásil podpredseda tureckého zákonodarného zboru Mehmet Akif Hamzačebi.

"Členstvo Turecka v EÚ je súčasťou demokratizačného procesu. Práve atribúty Turecka mu umožňujú byť aktívnou krajinou s proaktívnou zahraničnou politikou, ktorá bude prospešná aj pre EÚ," myslí si Hamzačebi.

Podľa jeho slov je členstvo v Únii pre Turecko nevyhnutnou stratégiou. "My sme sa vždy dívali na západ. Už v roku 1963 sme začali podpisom asociačnej dohody a v roku 1999 sme začali s prístupovými rokovaniami. Integračný proces dosiahol konečnú fázu a nie je potrebné otvárať ďalšie kapitoly. Turecko musí spolupracovať s EÚ a myslíme si, že tomuto procesu by sa nemali klásť politické prekážky," vyhlásil Hamzačebi s tým, že mnoho členských krajín by rado uvidelo Turecko v EÚ.

Hamzačebimu sa nepáči, že v jednom zo záverov dnešného summitu sa spomína rozširovanie EÚ len smerom na Balkán. "To je nešťastná formulácia. Pre bezpečnosť a stabilitu EÚ hrá Turecko kľúčovú úlohu. Práve rokovania o rozšírení a prijatí Turecka sú dôležité. Bude to prospešné pre celý región," dodal.