Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Hanoj adresoval Pekingu sťažnosť pre incident v Juhočínskom mori

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vietnamská rybárska loď sa potopila 6. marca následkom nárazu na útesy v oblasti Paracelských ostrovov.

Hanoj 22. marca (TASR) - Hanoj adresoval oficiálny protest Pekingu pre incident v Juhočínskom mori, pri ktorom sa počas úniku pred čínskym prieskumným plavidlom potopila vietnamská rybárska loď. Na základe štvrtkového vyhlásenia predstaviteľov Vietnamu o tom informovala agentúra Reuters.

Vietnamská rybárska loď sa potopila 6. marca následkom nárazu na útesy v oblasti Paracelských ostrovov. Malo sa tak stať počas toho, ako ju prenasledovalo prieskumné plavidlo čínskeho námorníctva, ktoré proti nej - podľa vyjadrenia Hanoja - nasadilo vodné delo.

"Čínske plavidlo sa dopustilo narušenia vietnamskej teritoriálnej zvrchovanosti nad súostrovím Hoang Sa (Paracelské ostrovy), ohrozilo životy (našich) námorníkov a poškodilo majetok a legitímne záujmy vietnamských rybárov," tvrdí vo svojom stanovisku vietnamské ministerstvo.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Keng Šuang na margo incidentu vyhlásil, že Paracelské ostrovy patria Číne a Vietnam by mal preto prestať s nelegálnym rybolovom v danej oblasti.

Uviedol taktiež, že vietnamská loď narazila na útes a potopila sa ešte pred doplávaním Čínskeho plavidla.

Čína si robí nárok na 90 percent rozlohy Juhočínskeho mora, ktoré je potenciálnym ložiskom bohatých zásob energetických surovín. Toto územie si však nárokujú aj Brunej, Filipíny, Malajzia, Taiwan a Vietnam.