Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Harrison Ford kritizoval Trumpa a ďalších lídrov za urážanie vedy

Harrison Ford, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Sedemdesiatšesťročný herec, ktorý hral vo filmoch ako Hviezdne vojny či Indiana Jones, na záver Svetového summitu vlád v Dubaji zdôraznil význam povedomia o dôsledkoch klimatickej zmeny vo svete.

Dubaj 12. februára (TASR) - Americký herec Harrison Ford vyzval v utorok na ochranu oceánov a zároveň skritizoval prezidenta USA Donalda Trumpa a ďalších svetových lídrov, ktorí "popierajú alebo znevažujú vedu". Informovala o tom agentúra AP.

Sedemdesiatšesťročný herec, ktorý hral vo filmoch ako Hviezdne vojny či Indiana Jones, na záver Svetového summitu vlád (WGS) v Dubaji zdôraznil význam povedomia o dôsledkoch klimatickej zmeny vo svete.

Ford síce Trumpovo meno nevyslovil, na začiatku svojho prejavu sa však na prezidenta USA jasne zameral. Povedal totiž, že lídri vo svete vrátane Spojených štátov v rámci "udržania svojho statusu quo popierajú alebo znevažujú vedu".

Ford už dlho podporuje snahu o ochranu prírody. Pred jeho výstupom organizátori summitu prehrali video, v ktorom herec zdôrazňuje ochranu oceánov.

Podľa jeho slov "čelíme najväčšej morálnej kríze všetkých čias". "Tí, ktorí sú najmenej zodpovední za zničenie prírody, budú trpieť najväčšími následkami," uzavrel.

Biely dom bezprostredne na hercove slová nereagoval.

Trump dlhodobo tvrdí, že nedôveruje názorovej zhode, ku ktorej dospeli takmer všetci svetovo uznávaní vedci, že ku globálnemu otepľovaniu prispieva aj ľudská činnosť. Šéf Bieleho domu sa tiež rozhodol odstúpiť od parížskej klimatickej dohody z roku 2015 a zdôvodnil to poškodzovaním americkej ekonomiky.