Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Harrisová pricestovala do Ghany, navštívi aj Tanzániu a Zambiu

Školáci čakajú na príchod americkej viceprezidentky Kamaly Harrisovej na medzinárodné letisko Kotoka v Akkre v Ghane v nedeľu 26. marca 2023. Foto: TASR/AP

Harrisovú privítali v ghanskej metropole deti mávajúce vlajkami USA a Ghany.

Akkra 26. marca (TASR) - Americká viceprezidentka Kamala Harrisová v nedeľu pricestovala do Ghany a začala tak svoje turné po krajinách Afriky, v rámci ktorého navštívi aj Tanzániu a Zambiu. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Harrisovú privítali v ghanskej metropole deti mávajúce vlajkami USA a Ghany. "Je pre mňa cťou byť v Ghane a na africkom kontinente. Som nadšená z budúcnosti Afriky," povedala.

Dodala, že chce podporiť ekonomický rast a potravinovú bezpečnosť v afrických krajinách. Zároveň si cení, že môže osobne vidieť mimoriadne inovácie a kreativitu, ktorá sa vyskytuje na tomto kontinente.

Harrisovej pracovná cesta je zameraná na prehĺbenie vzťahov Spojených štátov s africkými krajinami v čase súboja s Čínou o získanie vplyvu na africkom kontinente. Na turné ju sprevádza jej manžel Doug Emhoff.

Ghana je v súčasnosti jednou z najstabilnejších afrických demokracií. Táto západoafrická krajina však čelí viacerým výzvam vrátane ekonomickej krízy a bezpečnostných hrozieb vyplývajúcich z nestability v regióne. Práve o týchto záležitostiach by Harrisová mala hovoriť v pondelok s ghanským prezidentom Nanaom Akufo-Addom.

Harrisová je najvyššie postavenou členkou administratívy amerického prezidenta Joea Bidena, ktorá tento rok navštívila Afriku. Do Tanzánie odcestuje v stredu.