Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Harrisová: Záväzok USA voči spojencom NATO je viac než pevný

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

V poradí 58. Mníchovská bezpečnostná konferencia sa začala v piatok a potrvá do nedele. Jednou z jej hlavných tém je ukrajinská kríza a napäté vzťahy Západu a Ruska.

Mníchov 18. februára (TASR) - Viceprezidentka USA Kamala Harrisová v piatok vyhlásila, že Washington je pevne odhodlaný chrániť svojich spojencov zo Severoatlantickej aliancie (NATO). Harrisová to povedala na stretnutí s lídrami pobaltských štátov –Lotyšska, Estónska a Litvy – v období napätia s Ruskom, píše tlačová agentúra AFP.

"Vnímam tieto hrozby... Držíme s vami v tomto aj v mnohých ďalších záležitostiach... Držíme spolu ako spojenci NATO," uviedla na začiatku rozhovorov s lídrami pobaltských krajín, ktoré absolvovala počas Mníchovskej bezpečnostnej konferencie.

"Spojené štáty sú verné článku 5 (Severoatlantickej zmluvy)... Náš záväzok voči spojencom je viac než pevný," dodala viceprezidentka. Myslela tým klauzulu NATO o solidarite členov. Článok 5 hovorí, že ozbrojený útok proti jednému alebo viacerým z členov NATO v Európe alebo Severnej Amerike bude považovaný za útok proti všetkým, a preto ak nastane taký ozbrojený útok, každá členská krajina si uplatní právo na individuálnu alebo kolektívnu obranu.

V poradí 58. Mníchovská bezpečnostná konferencia sa začala v piatok a potrvá do nedele. Jednou z jej hlavných tém je ukrajinská kríza a napäté vzťahy Západu a Ruska. Medzi účastníkmi sú okrem Harrisovej generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, šéf OSN António Guterres, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová či ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Naopak, chýbajú zástupcovia Ruska.