Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Hasiči sa snažia stabilizovať požiar na španielskom ostrove Tenerife

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Miestne úrady dovolili v nedeľu približne 12.000 evakuovaným ľudom z obcí Arafo a Candelaria, aby sa vrátili do svojich domovov, uviedol Clavijo.

Santa Cruz de Tenerife 21. augusta (TASR) - Hasiči sa aj v pondelok snažia stabilizovať rozsiahli lesný požiar na španielskom ostrove Tenerife. Požiar tam vyčíňa už šesť dní a v jeho dôsledku museli úrady evakuovať tisíce ľudí, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

"Najhoršie je za nami... Dnes budeme pokračovať v práci. Nemôžeme zatiaľ hovoriť o tom, že by sme mali situáciu pod kontrolou. Uvidíme, či sa nám podarí stabilizovať všetky fronty," uviedol šéf regionálnej vlády Kanárskych ostrovov Fernando Clavijo pre rozhlasovú stanicu Cadena SER.

Lesný požiar vypukol na Tenerife minulý týždeň v noci na stredu a doposiaľ zničil v národnom parku obklopujúcom najvyšší vrch Španielska - sopku Mount Teide - už 12.800 hektárov lesa. Snahy o uhasenie požiaru hasičom komplikoval zložitý hornatý terén a nedávna vlna horúčav.

Clavijo uviedol, že požiar takmer určite založil človek. Požiar vyšetruje polícia, ktorá sa snaží identifikovať a zadržať podpaľačov.

Miestne úrady dovolili v nedeľu približne 12.000 evakuovaným ľudom z obcí Arafo a Candelaria, aby sa vrátili do svojich domovov, uviedol Clavijo.

Medzičasom španielska meteorologická agentúra AEMET uviedla, že pevninské Španielsko zasiahne v pondelok ďalšia vlna horúčav, ktorá len zvýši tamojšie riziko vzniku lesných požiarov. AEMET však zároveň predpovedal, že existuje šanca, že na Tenerife bude v druhej polovici pondelka trochu pršať.