Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Hasiči v Portugalsku zlikvidovali už druhý veľký lesný požiar

Portugalskí hasiči sa usilujú zastaviť lesný požiar v dedine Figueiro dos Vinhos v centrálnom Portugalsku. Foto: TASR/AP

Príčiny rozsiahlych lesných požiarov, ktoré koncom minulého týždňa vypukli v centrálnej časti Portugalska, sa vyšetrujú.

Lisabon 22. júna (TASR) - Hasičom v Portugalsku sa podarilo uhasiť lesný požiar, ktorý uplynulých päť dní vyčíňal v blízkosti lokality Góis vzdialenej približne 150 kilometrov severne od hlavného mesta Lisabon.

Asi 20 kilometrov odtiaľ sa nachádza mesto Pedrógao Grande, kde počas uplynulého víkendu pri lesnom požiari zahynulo najmenej 64 ľudí. Tento požiar hasiči dostali pod kontrolu v stredu.

V oboch lokalitách hasiči zostávajú, aby na požiaroviskách operatívne zabránili vznieteniu. Podľa úradov oba požiare zničili lesný porast na ploche 40.000 hektárov.

Príčiny rozsiahlych lesných požiarov, ktoré koncom minulého týždňa vypukli v centrálnej časti Portugalska, sa vyšetrujú. Prezident Ligy portugalských hasičov Jaime Marta Soares v stredu odmietol oficiálnu verziu o tragédii, podľa ktorej požiare spôsobila tzv. suchá búrka. Soares tvrdí, že požiar vypukol dve hodiny pred suchými búrkami, a domnieva sa, že šlo o podpaľačstvo.

Obete ničivých požiarov si Portugalci v stredu uctili minútou ticha o 13.00 h miestneho času (14.00 h SELČ). Od pondelka v Portugalsku platil trojdňový štátny smútok.