Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Hasiči v uzavretej černobyľskej zóne ešte likvidujú ohniská tlenia

Na archívnej snímke zo strechy jadrovej elektrárne pohľad na lesný požiar v uzavretej zóne okolo Černobyľskej jadrovej elektrárne 12. apríla 2020. Foto: TASR/AP

Ukrajinská vláda v utorok vyzvala v súvislosti s požiarom na zachovanie pokoja.

Kyjev 15. apríla (TASR) - Hasiči na Ukrajine pokračujú v likvidácii ohnísk tlenia po požiari trávnatých porastov v uzavretej zóne okolo jadrovej elektrárne v Černobyle, ktorý sa podarilo uhasiť v utorok po desiatich dňoch horenia. Informovala o tom v stredu tlačová služba ukrajinského ministerstva pre mimoriadne situácie s tým, že v oblasti nepozorujú žiadne ohniská otvoreného horenia.

Agentúra Ukrinform uviedla, že polícia vypočúva dve osoby, ktoré sú podozrivé zo spôsobenia požiaru v uzavretej zóne.

Šéf štátnej inšpekcie životného prostredia Jehor Firsov podľa agentúry Interfax informoval, že úroveň radiácie v uzavretej zóne i okolitých oblastiach sa meria neustále a je v norme.

Požiar v uzavretej zóne jadrovej elektrárne sa v pondelok popoludní dostal k vysídlenému mestu Pripiať a od úložiska rádioaktívneho odpadu v lokalite Pidlisnyj, kde sa nachádza odpad z celej černobyľskej zóny, ho delili asi dva kilometre.

Ukrajinská vláda v utorok vyzvala v súvislosti s požiarom na zachovanie pokoja.

Námestník ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko v utorok ubezpečil, že požiar "neohrozuje" elektráreň či úložiská rádioaktívneho odpadu. Masívny betónový sarkofág, ktorý prekrýva reaktor bývalej elektrárne i pôvodný sarkofág postavený bezprostredne po katastrofe, je podľa Heraščenka bezpečný a v oblasti nezaznamenali zmeny radiácie.

Po havárii v Černobyľskej jadrovej elektrárni, ku ktorej došlo 26. apríla 1986, vytvorili okolo nej uzavretú zónu s rozlohou 2600 štvorcových kilometrov. Táto oblasť je neobývaná, výnimku tvorí asi 200 ľudí, ktorí sa odmietajú podriadiť príkazom úradov.

Lesné požiare v tejto oblasti sú pomerne častým javom. Niektoré z nich vypuknú, keď obyvatelia začiatkom jari vypaľujú suchú trávu, čo je rozšírená prax nielen na Ukrajine, ale aj v Rusku a niektorých ďalších bývalých sovietskych republikách, ktorá často vedie k ničivým lesným požiarom.