Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Havária Airbusu A320: Poisťovne vyčlenili na odškodné 279 miliónov eur

Záchranári prehľadávajú miesto nehody utorkovej havárie dopravného lietadla A320 pri horskej obci Seyne-les-Alpes vo francúzskych Alpách 26. marca 2015. Lietadlo Airbus A320 spoločnosti Germanwings havarovalo v utorok dopoludnia vo francúzskych Alpách. Na palube lietadla bolo 144 cestujúcich a šesť členov posádky. Haváriu nikto neprežil. Medzi obeťami sú najmä občania Nemecka a Španielska. O život prišli aj ľudia najmenej z ďalších 16 krajín. Foto: TASR/AP

Minulý týždeň spoločnosť ponúkla pozostalým okamžitú pomoc vo výške až 50.000 eur za každého cestujúceho lietadla spoločnosti Germanwings, ktoré pred týždňom narazilo do horskému masívu.

Berlín 31. marca (TASR) - Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa potvrdila dnes správy denníka Handelsblatt, že konzorcium poisťovacích spoločností vedených nemeckou Allianz vyčlenilo na odškodné v súvislosti s leteckým nešťastím vo francúzskych Alpách 300 miliónov dolárov (asi 279 miliónov eur).



Hovorkyňa Lufthansy Kerstin Lauová dnes uviedla, že táto zatiaľ predbežne stanovená suma je vyčlenená na úhradu "všetkých nákladov vzniknutých v súvislosti s prípadom."



Minulý týždeň spoločnosť ponúkla pozostalým okamžitú pomoc vo výške až 50.000 eur za každého cestujúceho lietadla spoločnosti Germanwings, ktoré pred týždňom narazilo do horskému masívu vo francúzskych Alpách. Ide pritom o sumu, ktorá je mimo prípadných kompenzačných platieb.

Fotogaléria:Havária Airbusu A320 vo francúzskych Alpách


Letecké nešťastie vyšetruje nemecká i francúzska prokuratúra. Na základe údajov z čiernej skrinky, ktorá zaznamenávala počas letu z Barcelony do Düsseldorfu dianie v kabíne, existuje podozrenie, že haváriu spôsobil druhý pilot lietadla, keď mu zámerne znížil výšku a nasmeroval ho do horského masívu. Pri náraze zahynulo všetkých 144 cestujúcich a šiesti členovia posádky.

Všetko o páde lietadla vo francúzskych Alpách nájdete TU.




Denník Handelsblatt vo svojom dnešnom vydaní upozorňuje, že prítomnosť amerických občanov medzi obeťami katastrofy by mohla spôsobiť, že pozostalí po obetiach z USA by sa v súdnych procesoch v USA mohli domáhať vyššieho odškodného, než je obvyklých približne 910.000 eur za pasažiera. Lufthansa bude podľa denníka musieť pred súdom dokázať, že nemala možnosť zabrániť katastrofe.